Με επίθεση κατά του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης για τα ζητήματα Δικαιοσύνης, συνέχισε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Στις τελευταίες κρίσεις κάνατε τόσο μεγάλη βουτιά στην επετηρίδα που θα σας ζηλεύει κι ο καλύτερος δύτης. Αλλάξατε το βράδυ του δημοψηφίσματος στις 3 τα ξημερώματα, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και βάλατε έναν δικό σας άνθρωπο. Και στον ίδιο άνθρωπο δίνετε ανώτατη πειθαρχική εξουσία και τη δυνατότητα να εγκαλεί εισαγγελείς. Βιώνουμε έναν ιδιότυπο εισαγγελικό αυταρχισμό. Η κυβέρνηση πολύ συχνά, προαναγγέλλει ή απειλεί με επικείμενες δικαστικές ενέργειες», είπε ο κ. Μητσοτάκης κι απαντώντας στις καταγγελίες του πρωθυπουργού για παρεμβάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων στη δικαιοσύνη μέσω νόμων, είπε:

«Δεν θέλω να σας κάνω μάθημα συνταγματικού δικαίου αλλά η ψήφιση νόμου δεν θεωρείται παρέμβαση στη δικαιοσύνη».

«Άλλα είναι τα ερωτήματα: Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε ή όχι από την εισαγγελέα Εφετών να επιστραφεί η δικογραφία στην εισαγγελία διαφθοράς; Μήπως υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του αν. υπουργού Δικαιοσύνης και της πρώην θέσης του ως διοικητού της ΕΥΠ;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως «αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας».

«Κ. Τσίπρα, στήνετε μεθοδικά ένα παρακράτος. Μέχρι χτες στοχοποιούσατε δικαστές, τώρα στοχοποιείτε και πολιτικούς αντιπάλους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβερνητική εκπρόσωπος να υιοθετεί δημοσιεύματα που συνδέουν άσχετες συνομιλίες πολιτικού αντιπάλου με δημοσιογράφο.

«Ισχυρίζεστε ότι η ΝΔ είχε οικονομικές σχέσεις με τον κ. Μαυρίκο. Προσωπικά έχω κάνει αγωγή στον κ. Μαυρικό για σειρά δημοσιευμάτων. Γιατί όμως η ΝΕΡΙΤ υπέγραψε την ανανέωση της συμφωνίας για τη διαφήμιση με την εταιρεία του κ. Μαυρίκου τον Απρίλιο του 2015;» ρώτησε ο ίδιος κι συνέχισε λέγοντας πως στέλνει μήνυμα: «Αφήστε τους δικαστές να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους και καλώ από τη βουλή τους δικαστές να μην φοβούνται και να μην διστάζουν να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους από όπου κι αν αυτή γίνεται. Όσοι παίζουν παιχνίδια με τη δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

«Να είστε πιο προσεκτικός όταν απευθύνεστε σε εμένα. Η υποψηφιότητά μου δεν στηρίζετε ούτε από καναλάρχες, ούτε από μιντιάρχες, ήμουν το απόλυτο αουτσάιντερ. Εγώ δεν έκρυψα τα οικονομικά προβλήματα της ΝΔ. Λύνω το πρόβλημα. Τολμήστε να κάνετε το ίδιο στα δικά σας οικονομικά», δήλωσε ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης και κάλεσε την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε τρία μέτρα:

  • Συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγή του άρθρου 86. Εγώ έδωσα αγώνα από το 2006 για να αλλάξει το άρθρο. Η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική.
  • Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
  • Αλλάξτε τον τρόπο χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Δώστε την αρμοδιότητα πίσω στο ΕΣΡ. Μην δώσετε μόνο τέσσερις άδειες. Μόνο με πολλές άδειες, με απεριόριστο αριθμό μπορείτε να έχετε πραγματικά ελευθερία ενημέρωσης.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση Τσίπρα: «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε κύριε Τσίπρα, να φύγετε. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο κι αφού αυτή η βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, ας δώσει τη λύση ο λαός κ . Τσίπρα. Δεν περίμενα ότι θα το έλεγα αυτό 2 μήνες αρχηγός της ΝΔ, αλλά το κόστος για την παραμονή σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής σας. Σε λίγο θα έχετε το προνόμιο να είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.