«Ξεκινώ εκφράζοντας τη διαφωνία μου με τον πρωθυπουργό για τη συγκεκριμένη συζήτησης. Σε μια δημοκρατική χώρα, η λειτουργία της δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή. Στα κανονικά δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης όλοι σέβονται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Αλλά η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική δημοκρατία. Δεν είστε κατήγορος κ. Τσίπρα, είστε κατηγορούμενος για τα συνεχή ψέματά σας. Είστε κατηγορούμενος γιατί παραλάβατε ένα κράτος και παραδίδεται μια χώρα διάλυσης. Είστε κατηγορούμενος κ. Τσίπρα γιατί παραδίδετε μία χώρα απομονωμένη στην Ευρώπη, γιατί παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε, γιατί προδώσατε όσους σας πίστεψαν. Μην μας κουνάτε το δάχτυλο, είστε ο βασικός υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση της χώρας σήμερα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας με τη σημερινή συζήτηση θέλει να μεταθέσει την ατζέντα. Αυτός δεν είναι άλλος από την ανάγκη να μεταθέσει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης. Ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητάμε για τη διαπλοκή, όπως αυτός την ορίζει, για να μη συζητάμε για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Θέλετε να κατασκευάζετε εχθρούς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού:

«Τη μία παριστάνει τον αριστερό και την άλλη βγαίνει φωτογραφία με την κα Γεννηματά, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Είστε ικανός να περάσετε και από το Λαϊκό Κόμμα. Εγώ πήγα στην Ειδομένη και είμαι συγκλονισμένος με αυτά που είδα. Τολμήστε να πάτε κι εσείς εκεί κ. Τσίπρα. Ο δήθεν προοδευτισμός της Αριστεράς βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ αναφορικά με το προσφυγικό.

«Γιατί σήμερα που ξεκινά η τουριστική περίοδος επιτρέπετε να μετατραπεί ο Πειραιάς σε μια νέα Ειδομένη; Γιατί επιτρέπετε στους υπουργούς σας να κάνουν τέτοιες γελοίες δηλώσεις περί προσφύγων-επενδυτών. Δεν ξέρω αν θα κάνετε τους μετανάστες επενδυτές, αλλά είναι βέβαιο ότι με τις ανοησίες σας θα κάνετε τους επενδυτές μετανάστες», πρόσθεσε.

«Οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν, αλλά η αξιολόγηση δεν κλείνει και η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα πρωτοφανή φοροκαταιγίδα για τη μεσαία τάξη. Στα τόσα ψέματα σας, υπήρξε ένας υπουργός που είπε την αλήθεια, ο κ. Αλεξιάδης: Τα άσχημα τελείωσαν, τα χειρότερα έρχονται. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ανίκανη και αναποτελεσματική και μόνη συγκολλητική ουσία είναι η νομή της εξουσίας. Το ξαναείδαμε στην υπόθεση του Μουζάλα. Δήθεν εθνικές ευαισθησίες και τελικά δεν τρέχει τίποτα κ. Καμμένε. Σας βλέπω στα υπουργικά έδρανα, μαζί με τον κ. Μουζάλα, αυτό είναι αυτοεξευτελισμός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είστε μια κυβέρνηση υπό κατάρρευση και γι’ αυτό θέλετε να δημιουργήσετε ένα κλίμα ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Για να ξεφύγετε από τη λάσπη της Ειδομένης πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα της διαπλοκής. Η κυβέρνηση υπονομεύει την πολυφωνία, παρεμβαίνει ωμά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».