Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη ΝΔ για τα απόνερα της τρομοκρατικής απειλής που πλανάται πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη, μετά το τυφλό χτύπημα στην καρδιά των Βρυξελλών. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως η ήδη εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας θα επιδεινωθεί από την περαιτέρω συντηρητικοποίηση ομογάλακτων και μη σε ολόκληρη την ήπειρο, με αποτέλεσμα να είναι πιο ορατή από ποτέ η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ένα απέραντο hotspot.

Στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζουν φόβους ότι μετά το χθεσινό χτύπημα, ουσιαστικά μοναδικοί ενισχυμένοι είναι οι χώρες του Βίζενγκραντ, με αποτέλεσμα πιθανότατα η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με οριστικό κλείσιμο των συνόρων και αναστολή ισχύος και τυπικά της συνθήκης Σένγκεν.

Πληροφορίες από το γαλάζιο επιτελείο αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος προγραμματίζει νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους ομογάλακτους από το ΕΛΚ στο πλαίσιο της «εθνικής γραμμής», καθώς η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Την ίδια ώρα πάντως, στη Συγγρού επισημαίνουν πως δυστυχώς επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι παρατηρήσεις για το ασαφές περιεχόμενο της εξαιρετικά φιλόδοξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η Τουρκία για μία ακόμη φορά αρνείται να υλοποιήσει τα συμπεφωνηθέντα.

Οι φόβοι ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο για τις κινήσεις εκτός αλλά και για αυτές εντός συνόρων, αφού συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνουν πως η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανικανότητα στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.