Σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη, που πραγματοποίησε σήμερα στην γενέτειρα πόλη του την Αμαλιάδα η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ, μίλησε ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως τόνισε στην ομιλία του, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «η σημερινή εκδήλωση, όπως και όλες οι εκδηλώσεις που ξεδιπλώνονται σε όλη την Ελλάδα αυτή την πενταετία που διανύουμε, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους και σήμερα, για να δικαιολογήσουν τον πλήρη συμβιβασμό τους με το σύστημα, αλλά και την επιλογή τους να δώσουν φιλί ζωής στο σύστημα που σαπίζει, εκτοξεύουν την άθλια συκοφαντία προς το ΚΚΕ, ότι δηλαδή το κόμμα μας δε δέχεται να αναλάβει ευθύνες».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «αυτοί εννοούν να αναλάβει ευθύνες κυβερνητικής διαχείρισης και επιβολής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Αναφερόμενος στο ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «το κόμμα από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα- αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες που απορρέουν από την ιστορική του αποστολή, στην οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης και στη σύγκρουση με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «αυτές οι ευθύνες, που πάνε χέρι – χέρι με τεράστιες θυσίες, δεν είναι μόνο ασύγκριτα μεγαλύτερες, αλλά είναι και αυτές που πραγματικά ανταποκρίνονται στο γνήσιο εργατικό λαϊκό συμφέρον».

Σε αυτό το σημείο, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «θα παλέψουν και θα ματώσουν, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της εξουσίας του, ώστε να βγει το κεφάλαιο από την κρίση και να ανακάμψει η κερδοφορία του».

Σχετικά με την σημερινή εκδήλωση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «τιμούμε τη μνήμη του εκτελεσμένου Νίκου Μπελογιάννη, που μαζί με τους συντρόφους, τον Μπάτση, τον Αργυριάδη, τον Καλούμενο, πήρε τη θέση του δίπλα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης». Ακόμη πρόσθεσε, πως «τιμούμε τους κομμουνιστές, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, άλλους αγωνιστές που συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ και έμειναν αλύγιστοι, στις εξορίες, τα εκτελεστικά αποσπάσματα, στην παρανομία, στις τεράστιες δυσκολίες του ένοπλου αγώνα, τόσο στην περίοδο της ΕΑΜικής αντίστασης, όσο και στην πάλη του δημοκρατικού στρατού, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον αιώνα που πέρασε».

Σχετικά με τον Νίκο Μπελογιάννη, είπε ακόμη ότι «ανέλαβε τις ευθύνες του απέναντι στην εργατική τάξη και στην υπόθεση της, όπως και σε όλα τα καθήκοντα που του ανέθεσε το κόμμα μέχρι το τέλος της ζωής του, μέχρι τη στιγμή που αυτός και οι σύντροφοί του στάθηκαν όρθιοι μπροστά στο απόσπασμα».

Στην συνέχεια της ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σήμερα διανύουμε μια περίοδο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εγκυμονεί πολύ σοβαρές εξελίξεις» και πρόσθεσε: «Η εξέλιξη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, η ασθμαίνουσα πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στη χώρα μας και παγκόσμια, η όξυνση των ανταγωνισμών στο κυνήγι του κέρδους, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, η πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου, που είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, αποτελούν την εύφλεκτη ύλη που συσσωρεύεται, την περίοδο που διανύουμε κι ιδιαίτερα στην περιοχή μας».

Επίσης, ο Δημήτρης Κουστούμπας συμπλήρωσε πως «η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε τέτοιες περιόδους, κρίσεων, ιμπεριαλιστικών πολέμων, αστάθειας του πολιτικού συστήματος, απότομης επιδείνωσης της ζωής των εργαζομένων, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες, γρήγορης αφύπνισης των λαϊκών μαζών, όχι φυσικά αυτόματα, αλλά και ως αποτέλεσμα της δράσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, κι ιδιαίτερα της πρωτοπορίας, του κομμουνιστικού κόμματος».

Πριν από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, προβλήθηκε βίντεο – αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, ενώ ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος απήγγειλε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο». Στην συνέχεια ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Ακόμη πριν από την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Αμαλιάδας, η οποία πέρασε μπροστά από το σπίτι που έζησε ο Νίκος Μπελογιάννης. Εκεί, στην πόρτα του σπιτιού, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε μια ανθοδέσμη.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.