Υπέρ ευρύτατων συνενώσεων πρωτίστως κοινωνικών και πολιτικών, όταν και όπου είναι εφικτό, τάχθηκε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ενώ απέρριψε τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση.

«Κάποιοι ήθελαν αριστερές παρενθέσεις και ώρα ονειρεύονται οικουμενικές κυβερνήσεις, η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από όσους δεν αποτολμούν ρήξεις με μεγάλα συμφέροντα τη διαπλοκή και τη διαφθορά», είπε ο κ. Μπαλάφας.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ανέφερε ότι κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση και συνδυάζει τη δημοσιονομική σταθερότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο υφυπουργός Εσωτερικών, είπε ότι μετά από μια περίοδο που οι δαπάνες για τους ΟΤΑ είχαν μειωθεί έως και 61%, για το 2016 προβλέπονται για τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού, πιστώσεις 2,58 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

«Είναι μικρή αύξηση, αλλά αύξηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε, ότι για τις περιφέρειες προβλέπονται αυτοτελείς πόροι 616 εκατ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι 650 εκατ., ευρώ.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε «καταστροφολογία» δημοσιεύματα για το ζήτημα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των περιφερειών και ανέφερε ότι υπογράφηκε ήδη η διάθεση 22 εκατ. ευρώ για την καταβολή των μισθών των εργαζομένων στις περιφέρειες.