Η χθεσινή ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής «συνέβαλε αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ, υπογραμμίζοντας ότι βελτίωσε τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορέσει να αναπτυχθεί η πορτογαλική οικονομία.

«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης βελτίωσε αναμφισβήτητα τις συνθήκες υπό τις οποίες η πορτογαλική οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί, καθώς βελτιώνει αντικειμενικά τις δικές μας συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης και συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», σημείωσε.

«Η αποφασιστικότητά μας να σεβαστούμε τις διεθνείς δεσμεύσεις μας παραμένει το ίδιο σημαντική με πριν», υπογράμμισε ωστόσο παράλληλα σε κοινοβουλευτική συζήτηση που μετείχε.

Η ευρωζώνη αποφάσισε χθες κυρίως να παρατείνει την ωρίμανση και να μειώσει το επιτόκιο των δανείων στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η οποία είχε πάρει το Μάιο βοήθεια 78 δισεκατομμυρίων ευρώ δεσμευόμενη σε αντάλλαγμα για ένα απαιτητικό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

«Φεύγουμε από τις Βρυξέλλες πιο ήρεμοι όσον αφορά το δρόμο που πρέπει να διανύσουμε, με μια δέσμευση για μια πολύ πιο ισχυρή συνοχή στους κόλπους της Ευρώπης», δήλωσε εξάλλου χθες κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιο.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες το βράδυ «αυξάνουν τις συνθήκες επιτυχίας» του σχεδίου βοήθειας της Πορτογαλίας, προσέθεσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει «ένα πρόσχημα για να επιβραδυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος» λιτότητας.