Με ποιους τρόπους προτίθεται η κυβέρνηση να προτείνει στους εταίρους μας τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης για να προστατεύσει την εθνική αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία και σταθερότητα, ζητούν να πληροφορηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι βουλευτές Μ. Κατρίνης, Αθ. Γικόνογλου, Σπ. Μαργέλης και Ιω. Αμοιρίδης αναφέρουν -μεταξύ άλλων- ότι οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν την ουσιαστική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει, σε πολιτικό πρωτίστως επίπεδο, τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης και την απήχησή τους στις αγορές.

Επισημαίνουν ότι έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο κυρίαρχα κράτη και διεθνείς οργανισμοί να εξαρτούν τις πολιτικές τους αποφάσεις από τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς των οίκων αξιολόγησης, που είναι γνωστό ότι ελέγχονται για κερδοσκοπικά παίγνια και αδιαφανείς κανόνες λειτουργίας, χαρακτηριστικά που φυσικά δεν καλύπτει η δημοσιοποίηση των υπολογιστικών τους μοντέλων.

«Άλλωστε οι συγκεκριμένοι οίκοι είναι κερδοσκοπικές εταιρείες, που υπηρετούν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των πελατών τους και σε καμία περίπτωση το δημόσιο συμφέρον» τονίζουν οι τέσσερις βουλευτές και ρωτούν συγκεκριμένα τους υπουργούς αν προτίθενται:

– Να θέσουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της επίσπευσης δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης δημόσιου χαρακτήρα.

– Να ζητήσουν από την ΕΕ να διερευνήσει νομικούς τρόπους ώστε να απαγορεύσει στους εν λόγω οίκους να συμπεριλαμβάνουν τις οικονομίες των κρατών μελών τους σε αξιολογήσεις (έστω και ως απλή έκφραση γνώμης), καθώς η περίπτωση αυτή δεν εμπίπτει στην προστατευόμενη ελευθερία του λόγου ή οικονομική ελευθερία που αναγνωρίζεται από τα σύγχρονα συνταγματικά κείμενα, δεδομένης της υπέρτερης ισχύος του δημοσίου συμφέροντος

– Να προειδοποιήσουν ότι οποιαδήποτε νέα υποβάθμιση διαρκούντος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (η οποία ενδέχεται να έχει μοιραίες συνέπειες ενόψει της μελλοντικής επιστροφής της χώρας στις αγορές) θα αποτελέσει αιτία νομικού πολέμου ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στην εταιρεία που θα το πράξει.