Ερώτηση απεύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής προς τον Επίτροπο ‘Ολι Ρεν εγκαλώντας τον για επέμβαση στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Ο κ. Χουντής ζήτησε από τον Όλι Ρεν να του απαντήσει με ποιο δικαίωμα έκανε παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας ζητώντας από τα κόμματα να συναινέσουν στο Μεσοπρόθεσμο.

Ο κοινοτικός Επίτροπος έδωσε την παρακάτω απάντηση στον Έλληνα ευρωβουλευτή:

«Λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών και πολύπλοκων προσαρμογών που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτούν ευρεία πολιτική στήριξη από τα κυριότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη.

Ως εκ τούτου, επιδιώκοντας τη συμφωνία των κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων για το μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για το μνημόνιο συνεννόησης, το κλιμάκιο της τρόικας αποσκοπεί στην εξασφάλιση της πλήρους αποδοχής του περιεχομένου του προγράμματος από την ελληνική πλευρά.

Η πολιτική αυτή συναίνεση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, δεδομένου ότι μόνο η ευρεία πολιτική υποστήριξη μπορεί να εγγυηθεί σε βάθος χρόνου την απαρέγκλιτη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων οικονομικής προσαρμογής και συνεπώς να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα βάζει τάξη στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της».