Υπέρ πολιτικών και κοινωνικών συνεννοήσεων έξω από κομματικά πλαίσια τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος σε δηλώσεις του μετά την ψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή, εξηγώντας γιατί ψήφισε «παρών»: «Δεν μπορούσα με τη διαδρομή που έχω να στηρίξω αυτή τη σκληρότητα κυρίως στις συντάξεις», είπε, επισημαίνοντας πως επηρεάστηκε και από τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έβγαλε ολοσχερώς αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις.

«Η κυβέρνηση έχει μεγάλη δυσκολία στο να υλοποιήσει αυτό που ψηφίστηκε», τόνισε αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα ζήτημα «συνεννόησης» με τους διαφωνούντες. Σημείωσε πάντως θα πρέπει να αποφευχθούν διοικητικά μέτρα, κομματικές διώξεις και εξαναγκασμοί σε παραιτήσεις, «αποφεύγοντας βεβαίως τις εκλογές».

«Σε αυτή τη συγκυρία είναι πολλαπλά δύσκολες, υπό την έννοια κυρίως πως και μετά τις εκλογές δεν μπορεί μόνος ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει αυτά τα μεγάλης σκληρότητας μέτρα», εξήγησε.

Ο κ. Μητρόπουλος τάχθηκε υπέρ ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συνεννοήσεων ζητώντας να βρεθεί κυβερνητικό σχήμα με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσωπα καταξιωμένα στο πλευρό του.

«Αυτό που σήμερα ψηφίσαμε είναι αποτέλεσμα αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, πήγαμε χωρίς σχέδιο και ίσως και χωρίς τους ικανότερους διαπραγματευτές», ανέφερε.

Όσον αφορά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στις ενστάσεις που διατύπωσε στο τέλος της διαδικασίας, ανέφερε πως τον αιφνιδίασε και έκανε λόγο για «ακραία σχολαστική αντίληψη της κανονιστικής ρύθμισης».