Ποιο θα είναι το μέλλον του ευρώ; Μέχρι στιγμής στο ερώτημα αυτό επικρατεί το όραμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το πού πρέπει να κατευθυνθεί η ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου σε άρθρο του στο γερμανικό Spiegel, η δημιουργία ενός ουσιαστικού ομοσπονδιακού συστήματος, ο γνήσιος φεντεραλισμός θα μπορούσε να είναι το ακριβώς αντίθετο από το όραμα του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Το πιο σημαντικό συστατικό του πραγματικού ομοσπονδιακού συστήματος δεν είναι οι παλαιότερες δεσμεύσεις για μια συγκεκριμένη πολιτική, αλλά η δέσμευση για μια δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε.

«Στο αυθεντικό ομοσπονδιακό σύστημα, ο Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον ο σεφ, αλλά ο σερβιτόρος», γράφει χαρακτηριστικά ο Μινχάου και επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για να φτάσει κανείς εκεί: Πρώτον, πρέπει να δοθεί δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο και να διαχωρίσει τις εξουσίες. Να είναι το Ευρωκοινοβούλιο το κέντρο της εξουσίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση. Η δεύτερη και εναλλακτική λύση θα ήταν μια ευρωομοσπονδία εκτός της ΕΕ με συγκεκριμένα και διακριτά όργανα.

Ο Μίνχαου υποστηρίζει ότι πως σε αντίθεση με το όραμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το συγκεκριμένο σύστημα θα ήταν συμμετρικό και θα διόρθωνε τις ανισορροπίες.

Όπως προβλέπει ο ίδιος, τα ευρωπαϊκά έθνη-κράτη θα είναι ολοένα και λιγότερο σε θέση να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών τους, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο.