Συνέχεια στην αντιπαράθεση με την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, Αυγή, δίνει με επιστολή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, αναφορικά με το άρθρο που τον χαρακτήριζε «μετεξεταστέο» της πολιτικής.

Στην απαντητική επιστολή του ο κ. Βαρουφάκης με έντονο επικριτικό ύφος κάνει λόγο για επτά ανακρίβειες της Αυγής.

Αναφερόμενος στο φόρο των ΑΤΜ ο πρώην υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν επρόκειτο για δική του πρόταση. Όσον αφορά στην πολύκροτη δήλωση ότι ηχογραφούσε τα Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης δεν το αρνήθηκε τονίζοντας ότι ποτέ δεν απέκρυψε το γεγονός ότι ηχογραφούσε το Eurogroup και μάλιστα, όπως λέει, είχε υποχρέωση να το κάνει, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «σκανδαλωδώς δεν κρατούνται πρακτικά εκεί» και διερωτάται πώς αλλιώς θα έδινε αναφορά στον πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο.

Σχολιάζοντας το κλείσιμο των τραπεζών ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι είχε εκφράσει την άποψή του ότι τα capital controls και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασύμβατες έννοιες.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο πρώην τσάρος της οικονομίας  επιρρίπτει τις ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι ήταν δική του απόφαση, ενώ διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει εάν υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις από συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Γνωρίζω ότι μας μάζεψε για να μας το ανακοινώσει και όλη η διαπραγματευτική ομάδα στηρίξαμε αυτή την επιλογή» σημειώνει χαρακτηριστικά. «’Ενα μήνα πριν, όλοι μας, μαζί και με τον πρωθυπουργό, θεωρούσαμε ότι ήταν δύσκολο να κερδηθεί ένα δημοψήφισμα, επειδή ο αντίπαλος μας, η τρόικα εσωτερικού, θα συνέδεε το όχι με το Grexit» προσθέτει.

Όσον αφορά στο θέμα των κλειστών τραπεζών και το άνοιγμά τους, σημειώνει ότι ήταν κοινή πεποίθηση τόσο του ιδίου όσο και του Αλέξη Τσίπρα ότι θα άνοιγαν την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα γιατί πίστευαν ότι από μόνο του θα έφερνε αμέσως μία συμφωνία, χειρότερη με το «Ναι» και καλύτερη με το «Όχι».

Τέλος, για τα σενάρια για παράλληλο νόμισμα ο Γιάννης Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι μία υπεύθυνη κυβέρνηση μελετά ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης.