Η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη εξέφρασε την θλίψη της για την ανεύθυνη αντιμετώπιση της κρίσης και των διαπραγματεύσεων στην προσπάθεια δημιουργίας μιας κυβέρνησης συνεργασίας από τους αρχηγούς των δύο ισχυρότερων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Ο Επικεφαλής της Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Guy Verhofstadt, καταδίκασε την έλλειψη συναίνεσης στην Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη και ακόμα και αυτή την ώρα οι κύριοι πολιτικοί αντίπαλοι αρνούνται να προσφέρουν στον ασθενή την κατάλληλη αγωγή για να διασφαλίσουν μια επιτυχή ανάρρωση. Πρόκειται για πολιτικές οπορτουνισμού στη χειρότερη τους μορφή οι οποίες βλάπτουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια διασφάλισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, καθώς τροφοδοτεί τις διαμαρτυρίες στους δρόμους της Αθήνας.

Μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας θα μπορούσε να πάρει τα αναγκαία επώδυνα μέτρα για να σωθεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή».

Ο ευρωβουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στην Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, δήλωσε ότι «κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ήθελε την συναίνεση. Ούτε είναι έτοιμα να αναλάβουν το πολιτικό κόστος των δραστικών αλλαγών που χρειάζεται η Ελλάδα. Η αλήθεια είναι σκληρή και μπροστά μας έχουμε πολύ πόνο. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων στιγμών τα δύο μεγάλα κόμματα δεν διαπραγματεύτηκαν με καλή πίστη και προσπάθησαν να κερδίσουν πολιτικά οφέλη εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

Την ερχόμενη Τρίτη, 21 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες ο Guy Verhofstadt θα δώσει στη δημοσιότητα ένα περίγραμμα των προτάσεων της Ομάδας για έναν «τρίτο δρόμο» σχετικά με την οικονομική στρατηγική της Ελλάδας.