«Η χώρα βρίσκεται σε συμπληγάδες, μιας πολύ κακής συμφωνίας και της πλήρους καταστροφής της», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Τόνισε πως η κυβέρνηση πήρε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα υποσχόμενη να φέρει συμφωνία εντός 48ώρου και διερωτήθηκε μήπως ο πρωθυπουργός «δεν ήξερε τι να το κάνει το όχι; Μήπως δεν είχε έτοιμη τη συμφωνία;»

«Ναι, οι δικοί σου πέντε μήνες φταίνε, η διακυβέρνησή σου φταίει», ήταν η απάντηση Μεϊμαράκη στην αποστροφή Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο πως αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα έγιναν τους τελευταίους πέντε μήνες αλλά όχι για ολόκληρη την τελευταία 5ετία.

«Ο λαός δεν έχει δώσει στον πρωθυπουργό εντολή ρήξης με τους Ευρωπαίους και δεν του επιτρέπουμε να σκεφτεί καν ότι μπορεί να κάνει κάποια κίνηση εκτός ευρώ χωρίς τη νομιμοποίηση των πολιτών. Να μην το σκεφτεί καν κι αν το έχει στο μυαλό του να έρθει να ζητήσει νομιμοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα: «είμαστε στα όρια της ανοχής της εμπιστοσύνης που του δείχνουμε», ανέφερε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «ξόδεψε το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης και εσωτερικά, από δω και πέρα ό,τι χρειάζεται και ό,τι θέλει, δημόσια συζήτηση αφού έρθει πρώτα στη Βουλή».

Αποκάλυψε μάλιστα πως τηλεφώνησε χθες βράδυ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ενημέρωσε «για τις ευθύνες όλων» και του τόνισε «μη διανοηθεί να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ χωρίς νομιμοποίηση».

Για τον πρωθυπουργό είπε σε δραματικό τόνο: «Ανέλαβε δεσμεύσεις, παρασπονδίες δεν θα τις δεχθούμε, εγκλήματα σε βάρος του ελληνισμού δεν συγχωρούνται και δεν παραγράφονται. Ο χρόνος παρήλθε, η κλεψύδρα της υπομονής έχει στερέψει, στέρεψαν οι αντοχές της οικονομίας και του κόσμου γιατί κάθε μέρα είναι μια πολύ χειρότερη μέρα», ενώ διερωτήθηκε ποιος τον συμβούλεψε να μιλήσει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κάλεσε όλους να συμβάλουν για να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μπορούν και οι πολίτες να σκεφτούν ψύχραιμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «η ασάφεια και η δική της πολυγλωσσία είναι που δημιουργεί τον φόβο που μας έλεγε να νικήσουμε.  Μόνο με τη ΝΔ μπορεί αυτός ο φόβος να νικηθεί, γιατί το σκηνικό γίνεται δραματικό για ολόκληρη την κοινωνία».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρότρυνε την κυβέρνηση «να προχωρήσει με ταχύτητα, να φέρει τη συμφωνία, να εγκαταλείψει τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες και να αναλάβει δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Να μην αφήσει τη χώρα να συρθεί σε δρόμους που δεν έχουν γυρισμό. Να μη σκεφτεί το Κούγκι, να μην μας πάει σε διχασμό. Να μην σκέφτεται με γνώμονα τις συνιστώσες της αλλά το συμφέρον της Ελλάδας. Να φέρει τώρα τη συμφωνία, αν βγούμε από το ευρώ έχουμε χάσει και ο δρόμος δεν έχει επιστροφή, θα είναι η απόλυτη καταστροφή για όλους και κυρίως για τους ασθενέστερους».

Ο λαϊκισμός έφερε την Ελλάδα από το κατώφλι της ανάπτυξης στον χειρότερο εφιάλτη που μπορεί να ζήσει ο Έλληνας, πρόσθεσε, καταλογίζοντας μερίδιο ευθύνης και στους δανειστές που «έχουν αναγνωρίσει και κάποια λάθη τους, άλλα όχι».

«Ζούμε ώρες κρίσιμες, καθοριστικές για την πατρίδα, για μας, για τους Έλληνες. Κρίνεται η οικονομία, η παρουσία στην ΕΕ, η κοινωνική συνοχή, κρίνονται και οι εθνικές μας υποθέσεις. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί γι’ αυτό μην κάνουμε κανένα λάθος. Η έγνοια μας είναι η Ελλάδα, οι Έλληνες, η παρουσία στην Ευρώπη και το ευρώ», προειδοποίησε.

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως εντυπωσιάστηκε από το τηλεφώνημα που δέχθηκε για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και πέντε μήνες, κάνοντας λόγο για διάχυση ευθυνών.