Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν προθεσμία ως την Κυριακή στην Ελλάδα να αποδεχθεί τη διάσωση προειδοποιώντας πως σε άλλη περίπτωση θα κάνουν το χωρίς προηγούμενο βήμα να στείλουν τη χώρα έξω από το ευρώ, γράφει σήμερα το Bloomberg. Η Κυριακή, επισημαίνει το δημοσίευμα, φαίνεται να είναι η κορύφωση μιας 5ετούς μάχης να ελεγχθούν τα χρέη της Ελλάδας, πιθανώς διασπώντας ένα νόμισμα που είχε στόχο να είναι αδιάσπαστο και γυρνώντας πίσω μισό αιώνα ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

Με τις ελλείψεις φαρμάκων να μετατρέπουν την οικονομική κρίση της Ελλάδας σε ανθρωπιστική και τη Ρωσία να «ζυγίζει» τη χώρα ως πιθανό σύμμαχο εντός ΕΕ, οι συνέπειες της διακοπής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα προχωρεί πολύ πιο μακριά από τους στενούς οικονομικούς κινδύνους.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ενίσχυσε τη θέση του στο εσωτερικό και υποστήριξε πως κέρδισε ώθηση σε σχέση με τους πιστωτές κερδίζοντας το δημοψήφισμα με 61%.

Η Ελλάδα θα στείλει επίσημο αίτημα στον ESM σήμερα για οικονομική βοήθεια ενώ για λίγες ακόμα μέρες η ΕΚΤ στέκεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την οικονομική άβυσσο που άνοιξε αφότου η κυβέρνηση άφησε το πρόγραμμα διάσωσης να λήξει. Οι ελληνικές τράπεζες, κλειστές από τις 3 Ιουλίου, ξεμένουν από μετρητά και στηρίζονται στα έκτακτα δάνεια από την ΕΚΤ για να αποφύγουν την κατάρρευση.

Έως τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει το πώς θα κάνει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και θα εξοικονομήσει χρήματα στη διαδικασία αυτή, η οποία θα απαιτήσει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στις οποίες το κόμμα του Τσίπρα αντιστέκεται, σημειώνει το Bloomberg.

masfng2