Σειρά υποχωρήσεων κάνει η ελληνική πλευρά την τελευταία στιγμή προκειμένου να συμφωνήσει με τους δανειστές και να φύγει από το τραπέζι η χρεοκοπία της χώρας. Οι κόκκινες γραμμές της μείωσης των συντάξεων ξεθωριάζουν, ενώ το θέμα του ΦΠΑ φαίνεται να έχει κλείσει, καθώς η κυβέρνηση θέλει να δώσει οριστική λύση σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής.

Το Σαββατοκύριακο μαραθώνιες επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους, καθώς ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση, ενώ στην Αθήνα μέχρι αργά χθες το απόγευμα συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο.

Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πενταμερής συνάντηση με τους θεσμούς και συγκεκριμένα με τους κ. Γιούνκερ, Λανγκάρντ, Ντράγκι ή Κερέ και Ντέισλεμπλουμ.

Στο τραπέζι βρίσκεται η νέα ελληνική πρόταση η οποία εμπεριέχει νέους έμμεσους και άμεσους φόρους, περικοπή των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά, έμμεσες περικοπές σε όλες τις συντάξεις και μεγάλο ψαλίδι στις πρόωρες συντάξεις των στρατιωτικών.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με τους κ.κ. Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος», ωστόσο κυβερνητικά στελέχη μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δεχθεί μια ολιγόμηνη παράταση.

Όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία θα συμμετάσχουν ακόμη οι επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση, κατά πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 12:00.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντ.Τουσκ.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα – ο προγραμματισμός είναι για τις 20:00.

Της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup (στις 13:30), κατά την οποία αναμένεται να εξεταστούν οι νέες ελληνικές προτάσεις.

Με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των θεσμών.

Θετική η ελληνική πρόταση

Η πρώτη αντιμετώπιση των νέων ελληνικών προτάσεων είναι θετική, τουλάχιστον από την Κομισιόν.

Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης ανέφερε, περί τις 01:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες, έχοντας στις βαλίτσες του τη νέα πρόταση που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης.