Η Ευρώπη δεν αντέχει να χάσει την Ελλάδα από τη Ρωσία, τονίζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σε ένα δημοσίευμα που τονίζει τον επεκτατισμό του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ρόλο του γεωπολιτικού παράγοντα στις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών.

«Η χώρα μπορεί να μην μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, θα πρέπει όμως να της δοθεί ένα κίνητρο να αντισταθεί στη Μόσχα», επισημαίνει ο αρθρογράφος , Χάρι ντε Κετεβίλ.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η αρχαία Ιστορία της οποίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Πολέμησε σθεναρά τους Ναζί και στη συνέχεια έγινε το πρώιμο πεδίο μάχη του Ψυχρού Πολέμου», γράφει, μεταξύ άλλων.

«Μια κομουνιστική επανάσταση σήμερα μπορεί να μοιάζει ως μια γελοία ιδέα. Όπως στις Βαλτικές χώρες, θέλουμε να φανταζόμαστε πως η ιδεολογική νίκη της Δύσης στη χώρα των ταβερνών και των καλοκαιρινών διακοπών, είναι δεδομένη. Αλλά, δεν είναι. Στις παραλίες της Ελλάδας αυτό το καλοκαίρι θα ακούσεις ρώσικα παντού. Η επιρροή της Δύσης δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον δεδομένη ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια».

Όπως σημειώνει ακόμη ο αρθρογράφος, «αν ήμουν Έλληνας -έβλεπα τις συντάξεις να διαλύονται με εντολή του Βερολίνου-, θα έβρισκα κι εγώ ελκυστική την προσέγγιση με τη Μόσχα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα χρόνια της κρίσης το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έπεσε ραγδαία με αποτέλεσμα να πλησιάζει τα στάνταρ των γειτόνων της που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Σήμερα τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Το status quo δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Και τα ρωσικά ρούβλια πρέπει να φαίνονται πολύ ελκυστικά».

TELEGRAPH ΕΛΛΑΔΑ