Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις με ένα μόνο στόχο: να σώσουμε την πατρίδα μας και να την αλλάξουμε οριστικά, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι πρέπει να κόψουμε τα ελλείμματα και να έχουμε από του χρόνου πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Εκτιμώντας τα συμπεράσματα από τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν «επιβεβλημένη η σημερινή συνάντηση για να δοθούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα» και επανέλαβε ότι «κλήθηκα από τον ελληνικό λαό να αντιμετωπίσω την πρωτοφανή κρίση χρέους»

«Δεν είναι ώρα για εύκολα λόγια», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «θα βγούμε πιο εύκολα και γρήγορα νικητές αν είμαστε ενωμένοι. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ενότητα και αποφασιστικότητα σε όλους. Μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά ενωμένοι. Να δουλέψουμε μαζί για τις αλλαγές, για τις οποίες διψάει η ελληνική κοινωνία. Να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας από κοινού».

Τόνισε την ανάγκη να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και ανέφερε ότι «και προεκλογικά είχα δηλώσει ανοιχτός σε συνεργασία, ακόμη και αν έχω αυτοδυναμία. είμαι ανοιχτός σε προτάσεις αρκεί να μη μας βγάζουν εκτός στόχων για μείωση των ελλειμμάτων».

«Πρέπει να κοπούν τα σενάρια για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Να μειώσουμε τα ελλείμματα, καθώς και το διογκωμένο-πελατειακό κράτος. Να πάμε σε αποκρατικοποιήσεις, να αξιοποιήσουμε την κακοποιημένη δημόσια περιουσία», είπε.

«Οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη και ζήτησα από την πολιτική ηγεσία να κάνει το ίδιο. Οι έως τώρα επιτυχίες είναι ένας άθλος του ελληνικού λαού. Δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου.

Εξήγησα στους πολιτικούς αρχηγούς ότι πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε αυτό το σαφές μήνυμα. Απαιτείται η πολιτική βούληση για να υπερβούμε τα κομματικά στεγανά. Δήλωσα και δηλώνω ανοιχτός στις προτάσεις.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση σε συνεργασία με τον ελληνικό λαό», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι εκλογές θα γίνουν το 2013, ξεκαθάρισε. «Τότε θα αξιολογηθούμε όλοι».