Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θεσπίζει αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σχολιάζοντας δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για τις άδειες και τις ώρες εργασίας σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Συνομιλώντας με πολιτικούς συντάκτες στη Βουλή ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε ότι «προφανώς η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρεται σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα». Ο υπουργός ανέφερε ότι με το νέο νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση θεσπίζεται το 40ωρο, ενώ σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ισχύει ακόμη το 36ωρο.

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ακόμη ότι με βάση το νέο νόμο που βρίσκεται προς ψήφιση το «πόθεν έσχες» των βουλευτών θα αναρτάται στο Διαδίκτυο.

Συμπλήρωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2009 υπήρξε μείωση του δημόσιου τομέα με τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, την κατάργηση των stage και το «πάγωμα» των προσλήψεων. Γι’ αυτό το λόγο, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, η τρόικα δεν θέτει θέμα απολύσεων. Από φέτος το πλαφόν για την πρόσληψη συμβασιούχων θα είναι 25.000, το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν.

Αναφερόμενος στις μετατάξεις, ο υπουργός είπε ότι είναι σαν τις προσλήψεις και θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ. Απηύθυνε δε ερώτηση στη ΝΔ αν είναι σωστό όσοι δεν κρίνονται άξιοι από το ΑΣΕΠ για να μεταταγούν να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Είπε ακόμη ότι όσοι έχουν πέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα δεν θα μετατάσσονται.

Τέλος, αναφερόμενος στις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Ραγκούσης αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και είπε ότι ο υπουργός Οικονομίας είπε αυτό που είχε πει και εκείνος, δηλαδή ότι οι υπάλληλοι των οργανισμών που κλείνουν θα αξιολογούνται αν είναι άξιοι για μετάταξη.