Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, είχε η Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρας Μπακογιάννη, ξεκινώντας τη διήμερη επίσκεψή της στην Ανατολική Κρήτη.

Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να την ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα ζητήματα, που αφορούν στην ανάπτυξη του νησιού, αρχής γενομένης από την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια για τα έργα υποδομής, όπως το αεροδρόμιο Καστελίου, όπου έδωσε έμφαση στο θέμα των συνεχών αναβολών στην κατάθεση προσφορών του σχετικού διαγωνισμού, και τα έργα ολοκλήρωσης του βόρειου οδικού άξονα.

Η Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» εξέφρασε ανησυχία της για την πορεία της ανάπτυξης. Ο φόβος της είναι, όπως είπε, ότι όχι μόνο η περιφέρεια Κρήτης, αλλά η Ελλάδα γενικότερα δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα 20 δισ. ευρώ του προγράμματος, τονίζοντας ότι μία από τις βασικές αιτίες είναι το αναποτελεσματικό και άκρως γραφειοκρατικό κράτος.

Τόνισε, επίσης, ότι το κόμμα της και η ίδια προσωπικά είναι στη διάθεση της περιφέρειας, για την από κοινού διεκδίκηση αιτημάτων του νησιού.

Όσον αφορά στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η συζήτηση αυτή είναι παντελώς άκαιρη, διότι για να προχωρήσει κανείς σε διαπραγμάτευση, για την όποια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, πρέπει να έχει παρουσιάσει μία σημαντική βελτίωση στα εσωτερικά οικονομικά του. Δυστυχώς, η κυβέρνηση εμφανίζει μια τεράστια κοιλιά, στην όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια είχε ξεκινήσει».

Ωστόσο, επανέλαβε την πρόταση που έχει κατατεθεί από την πλευρά της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» για τη λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών και εξέφρασε την «πραγματική» της απορία για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο Σύμφωνο για το ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι η πρώτη φορά που, στην πολιτική μου ζωή, βλέπω κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι δεν θέλει να έρθει ένα καθοριστικό σύμφωνο για το μέλλον της χώρας στη Βουλή και να συζητηθεί. Όλα τα είχα φανταστεί, αυτό δεν το είχα φανταστεί».

Τέλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Εάν τα κόμματα δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν τώρα, μην αμφιβάλλετε ότι θα ισχύσει αυτό που έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης, ότι: στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα πάμε σε εκλογές και ο λαός τότε θα επιβάλει την εθνική συνεννόηση και τη συμμαχία στις κυβερνήσεις. Διότι ανεξέλεγκτες μονοκομματικές κυβερνήσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν».