Στρατιωτική άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων με πραγματικά πυρά άρχισε τη Δευτέρα στην περιοχή Σιδηρούντα της βορειοδυτικής Χίου, από χερσαίες μονάδες του στρατού, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» που επικαλείται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Δρίτσας επισημαίνει πως η άσκηση γίνεται από τη στεριά με στόχους στη θαλάσσια ζώνη και, όπως καταγγέλλεται από το «Αρχιπέλαγος», η άσκηση αναπτύσσεται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και σε σχετικά μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, διακινδυνεύοντας την περιβαλλοντική ισορροπία σε ζωτικό αλιευτικό πεδίο καθώς και σε παραλίες με έντονη τουριστική επισκεψιμότητα.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης, αναφέρει ο κ. Δρίτσας, γίνεται λόγος για διασκορπισμό βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες δύνανται να υπεισέλθουν στην τροφική αλυσίδα επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων. Αναφέρεται, τέλος, ότι η όλη διαδικασία είναι αντίθετη τόσο με διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας όσο και με σειρά διεθνών συμβάσεων για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, οι οποίες έχουν επικυρωθεί και από την Ελλάδα.

Ο υπουργός ερωτάται εάν αληθεύουν όσα καταγγέλλονται στην ανακοίνωση της ΜΚΟ και εάν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.