Ένας νόμος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ισχυρών της εξουσίας. Το γράμμα του νόμου, όπως το έφτιαξαν οι πολιτικοί και καλούνται να εφαρμόσουν οι δικαστικοί, αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση συνομιλιών συνιστά κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

Χτες, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, αρνήθηκε να απολογηθεί για την υπόθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο Siemens. «Αρνούμαι να απολογηθώ για νόμους τους οποίους συνέταξαν άτομα επικίνδυνα για την κοινωνία και την πατρίδα μου», είπε στη δικαστική αρχή ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε: «Έπραξα το δημοσιογραφικό μου καθήκον για την αποκάλυψη πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο Siemens».

Μη λησμονούμε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του στο Μόναχο αποτέλεσε τμήμα του υλικού που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής! Τη στιγμή δηλαδή που το ελληνικό κοινοβούλιο έλαβε υπ’ όψιν τις κασέτες, η δικαστική εξουσία κάλεσε το δημοσιογράφο να κάτσει στο σκαμνί. Βέβαια, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος αφέθηκε ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων, πράγμα που αποδεικνύει το ανεφάρμοστο του νόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικαστές ανέτρεψαν την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης και μάλιστα υπήρξαν αποφάσεις και σε επίπεδο Αρείου Πάγου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και σημαντικά. Μπορεί να θεωρείται κακούργημα μια αποκάλυψη; Πώς ένας νόμος που προσφέρει ευελιξία σε αυτούς που εμπλέκονται σε κάθε σκάνδαλο μεγατόνων και φυσικά στη συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να βοηθήσει την ίδια τη δικαιοσύνη και το πολιτικό μας σύστημα;

Ο… τυποκτόνος νόμος, όπως χαρακτηρίζεται, που αφορά την τιμωρία δημοσιογράφου όταν χρησιμοποιεί αποδεικτικό υλικό από τη χρήση κρυφής κάμερας ή κρυφής μαγνητοφώνησης είναι το απόλυτο αμυντικό εργαλείο στα χέρια των όσων θέλουν να συγκαλύψουν.

Σε λίγο θα φτάσει ο δημοσιογραφικός κόσμος να ζητά… άσυλο μέσα στην ίδια του τη χώρα ή αλλιώς… ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Το πρόβλημα δεν είναι η δημοσιοποίηση μιας συνομιλίας ενός σκανδάλου, μιας υπόθεσης που ζημιώνει όλον τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι η συγκάλυψη. Κι από τέτοιες πρακτικές έχουμε μπουχτίσει…

Ας σταματήσει κάποια στιγμή ο βιασμός της νοημοσύνης μας για χατίρι της θωράκισης των ισχυρών. Όλα στο φως. Αφήστε επιτέλους τον… διακόπτη ανοιχτό!