Αιτιολογημένη χαρακτηρίζει την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου απέναντι σε εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί με σαφήνεια ως προς το αν δικαιολογεί και τον τύπο των αντιδράσεων. Υπογραμμίζει παρόλα αυτά, την ανάγκη η Δικαιοσύνη να αναδείξει εκείνους που όπως λέει αξίζουν την καταδίκη, την περιφρόνηση και το χλευασμό.

«Δέχομαι ότι υπάρχει αιτιολογημένη οργή και αγανάκτηση. Η φτώχεια κτυπά την πόρτα κάθε ελληνικής οικογένειας, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο αν οι πολίτες αντιμετωπίσουν την πολιτική γνωρίζοντας τι ψηφίζουν. Να ψηφίζουν κόμματα και πολιτικούς που έχουν δουλέψει στη ζωή τους, έχουν πετύχει επαγγελματικά και είναι κοινωνικά καταξιωμένοι και άμεμπτοι», λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αποκαλύψεις».
Αναφορικά με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρώην υπουργό της ΝΔ και τα 178 εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό του, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος αναφέρει πως προσδοκά από τη Δικαιοσύνη την προστασία της τιμής και της υπόληψής του.
«Ναι, αξίζουν την καταδίκη , την περιφρόνηση οι πολιτικοί που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να την πληρώνουν όλοι».

Όσον αφορά το αν θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός και το «σύστημά» του ευνόησαν την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, ο Γ.Γιακουμάτος αναφέρει: «Σημασία δεν έχει αν και ποιος ευνόησε την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι 800.000 πολίτες μίλησαν, ψήφισαν τον Αντώνη Σαμαρά για αρχηγό της ΝΔ.

Τέλος αναφέρθηκε και στη «σιωπή» του Κώστα Καραμανλή και κατά πόσο αυτή ευνοεί τη ΝΔ: «Θεωρώ πως ο Καραμανλής θα έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό να έχει μιλήσει, δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Προσωπικά δεν θα έδινα ποτέ στον κ.Παπανδρέου την αφορμή να λέει ότι κρύβομαι»