Με το βλέμμα στις οικονομικές εξελίξεις ξεκίνησε την ομιλία του στο ΙΣΤΑΜΕ ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα σενάρια αναδιάρθρωσης, τα οποία δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες της χώρας.

Όπως τόνισε: Στόχος μας είναι να στρέψουμε την ελληνική οικονομία σε παραγωγικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς, αειφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κυρίως όμως, να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού: να είναι ο επιχειρηματίας – και όχι το κράτος – ο πρωταγωνιστής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Με κανόνες, διαφάνεια, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.

Το σχεδιό μας για την ανάπτυξη

Επιχειρούμε λοιπόν ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τι σημαίνει ανάπτυξη σήμερα, ανάπτυξη στην πράξη. Πως θα το πετύχουμε; Με ένα μεγάλο πακέτο στήριξης – πάνω από 10 δις ευρώ, που ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, παρέχει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, επανεκκινεί έργα δημόσιων υποδομών, ενισχύει την καινοτομία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια, τη νεανική επιχειρηματικότητα. Με θεσμικές τομές που απλοποιούν τις διαδικασίες και βοηθούν έμπρακτα τον επιχειρηματία. Με νέους κανόνες για τον ανταγωνισμό που ξεδιαλύνουν το τοπίο και προστατεύουν τον καταναλωτή.

Α. Ρευστότητα

Για εμάς, ανάπτυξη στην πράξη, σημαίνει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, που πλήττεται από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, να μπορεί να δανείζεται ξανά από τις τράπεζες. Να μπορεί να σταθεί στα πόδια του, να εκσυγχρονίσει την δραστηριότητα του και να την επεκτείνει.

Για το λόγο αυτό ιδρύσαμε το ΕΤΕΑΝ – τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα λειτουργεί ως δίαυλος ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις παρέχοντας χαμηλότοκα δάνεια. Μέσα στο Μάιο βγαίνει στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ύψους 1,2 δις, το όποιο σε συνδυασμό με τα προγράμματα του JEREMIE θα δώσουν σημαντική ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα διατίθεται στην αγορά μέσω δύο τραπεζών ένα σημαντικό πρόγραμμα του JEREMIE για την ευνοϊκή δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 120 εκ. ευρώ.

Ανάπτυξη στην πράξη σημαίνει όμως, ότι και ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ο ελαιοπαραγωγός για παράδειγμα ή ο ιχθυοκαλλιεργητής, να έχει κι αυτός πρόσβαση στη ρευστότητα. Πάλι μέσω του ΕΤΕΑΝ, το Μάιο δημιουργούνται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα διαθέσει 450 εκ. ευρώ, και το Ταμείο Αλιείας με πόρους ύψους 105 εκ. ευρώ.

Β. Το ΕΣΠΑ

Η χώρα μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στα χέρια της. Διαθέτει κοινοτικούς πόρους τους οποίους μπορεί να ξοδέψει για να αναδιαρθρώσει την παραγωγική της βάση. Ήδη φέτος αυξήσαμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ από 3 σε 18%. Και το 2011 θα τη διπλασιάσουμε με κριτήριο την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Και αυτό, γιατί για εμάς ανάπτυξη σημαίνει ο κάτοικος της περιφέρειας να απολαμβάνει υπηρεσίες, υποδομές με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον ίδιο και την τοπική οικονομία. Έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και ζωντανεύουν την ελληνική ύπαιθρο. Στο τέλος του 2010 εντάξαμε 11 μεγάλα έργα υποδομών στο ΕΣΠΑ, ύψους 4.6 δις ευρώ που βάζουν και πάλι μπροστά την οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια.

Στη νέα θεσμική αρχιτεκτονική, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός προϋποθέτει στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Να γιατί καταρτίζουμε αναπτυξιακά σύμφωνα ανά Περιφέρεια, εντάσσοντας ώριμα έργα και προωθώντας τον επενδυτικό νόμο και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επιδιώκουμε ένα νέο κύμα επενδυτικών ιδεών που θα μετουσιωθούν σε βιώσιμες, υγιείς επιχειρήσεις.

Το ΕΣΠΑ είναι το εργαλείο μας για να ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή, να ανταποκρινόμαστε και στις ανάγκες της αγοράς και να δημιουργούμε συνθήκες προσφοράς σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός ή οι κατασκευές.

Για παράδειγμα, μέσω τριών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που προκηρύσσουμε μέχρι τον Απρίλιο, θα μπορεί ο επιχειρηματίας να αναβαθμίσει τη ξενοδοχειακή του μονάδα και να παράγει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ ήδη το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» υποδέχεται χιλιάδες αιτήσεις για «πράσινες» μετατροπές σε κατοικίες που σέβονται το περιβάλλον και εξοικονομούν ενέργεια. (Μπορείτε στο σταθμό ΜΕΤΡΟ του Συντάγματος να βρείτε σχετικό ενημερωτικό υλικό)

Γ. Ο Νέος Επενδυτικός Νόμος

Ανάπτυξη για εμάς, σημαίνει ο επιχειρηματίας που έχει μια υγιή επιχείρηση και θέλει να κάνει μια επένδυση να έχει απέναντι του έναν αξιόπιστο εταίρο. Να κάνει τον προγραμματισμό του, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς οφειλές από το κράτος, χωρίς αδιαφανείς διαδικασίες. Και το κυριότερο, να γνωρίζει που να απευθυνθεί, τι ενίσχυση δικαιούται, με ποιές προϋποθέσεις, με ποιά κριτήρια και με ποιές προθεσμίες.

Αυτή τη νέα φιλοσοφία εκφράζει ο νέος Επενδυτικός Νόμος. Βάζουμε στοπ στις ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις και παρέχουμε για πρώτη φορά ένα συνδυασμένο πλέγμα κινήτρων που περιέχει φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ. Μέσα από τον Επενδυτικό Νόμο προκηρύσσουμε στις 15 Μαρτίου ενισχύσεις ύψους 2,15 δις ευρώ, από τα οποία το 1,5 δις ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές και τα 650 εκ. ευρώ επιδοτήσεις.

Στόχος μας η περιφερειακή συνοχή. Να μπορεί ο επιχειρηματίας στην περιφέρεια να επενδύσει στα τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου του. Το καθεστώς της Περιφερειακής Συνοχής του Επενδυτικού Νομού παρέχει στους επενδυτές συνδυασμό επιδότησης και φοροαπαλλαγών. Προκηρύσσουμε ειδικά για το καθεστώς αυτό επιδοτήσεις ύψους 400 εκ. Ευρώ στα μέσα Μαρτίου.

Θέλουμε μεγάλα, βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Να γιατί μια μεγάλη επένδυση πάνω από 50 εκ. Ευρώ δικαιούται συνδυασμένες ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές ή δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.

Από την πρώτη Απριλίου, οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του υπουργείου μας και τον πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών που προετοιμάζουμε στην πρωτεύουσα κάθε Περιφέρειας, στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της κάθε διοίκησης.

Δ. Οι εξαγωγές

Μια οικονομία που δεν βγαίνει έξω από το σπίτι της νομοτελειακά δεν έχει ελπίδα επιβίωσης. Η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 8,3% για το 2010 δείχνει το δρόμο. Δείχνει ότι η κρίση ξυπνά τα αντανακλαστικά επιβίωσης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτό τον πλούτο δυναμισμού και εξωστρέφειας, δεν τον αφήνουμε στην τύχη του, αλλά τον ενισχύουμε. Δίνουμε κίνητρα, ώστε ο παραγωγός ή μεταποιητική επιχείρηση να δυναμώσει την παρουσία της σε ξένες αγορές.

Ήδη «τρέχει» πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκ. ευρώ για εξαγωγικές εταιρίες και το Μάιο μέσω του ΕΤΕΑΝ θα προκηρυχθούν άλλα 70 εκ. Παράλληλα, αναδιαμορφώνουμε και το θεσμικό περιβάλλον, ενώ ήδη ο ΕΟΤ, ο ΟΠΕ και το Invest in Greece προωθούν από κοινού για πρώτη φορά στο εξωτερικό τον τουρισμό, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες μας, τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ε. Η Νεανική Επιχειρηματικότητα

Για να πάρουμε την πολυπόθητη αναπτυξιακή στροφή, χρειαζόμαστε τη νέα γενιά, το εγκλωβισμένο ανθρώπινο δυναμικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Στους νέους θέλουμε να εμφυσήσουμε την κουλτούρα του επιχειρηματία, γιατί από νέους έρχονται τα σύγχρονα θαύματα στον κόσμο της καινοτομίας και του επιχειρείν. Σε κάποια φοιτητικά δωμάτια, σε κάποια εργαστήρια ερευνητικών ιδρυμάτων, σε κάποιο open coffee, σε κάποιο hub ή σε κάποια θερμοκοιτίδα γεννιούνται εκατοντάδες ιδέες από νέα παιδιά.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – και ο Δημήτρης ο Τσίγγος είναι ζωντανό παράδειγμα – υπάρχουν νέοι που δεν ονειρεύτηκαν το «βόλεμα» σε μια θέση στο δημόσιο, αλλά τόλμησαν να δώσουν πνοή στην ιδέα τους και δημιούργησαν τις δικές τους επιτυχημένες επιχειρήσεις. Από επιχειρήσεις με ελεύθερα λογισμικά για υπολογιστές μέχρι την τυποποίηση και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων.

Θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν ενθαρρύναμε αυτή τη δυναμική. Ήδη στην πρώτη προκήρυξη του Επενδυτικού Νόμου στις 15 Μαρτίου υπάρχει σχετική πρόβλεψη ύψους 100 εκ. Ευρώ, για ενισχύσεις σε νέους επιχειρηματίες. Άλλα τόσα θα επενδύσουμε μέσω του ΕΣΠΑ σε καινοτομικές επιχειρήσεις και start ups μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Επίσης, στρέφουμε την πολιτική ενισχύσεων στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, τόσο μέσα από θεσμικές αλλαγές που έχουμε εντάξει στο σχέδιο για μια Φιλική στο Επιχειρείν Ελλάδα, αλλά και μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του JEREMIE, του καθεστώτος για την Τεχνολογική Ανάπτυξη του νέου Επενδυτικού Νόμου.

Και όλα αυτά θα μπορείτε να τα βλέπετε, να ενημερώνεστε, να έρχεστε σε επαφή μαζί μας, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις, φορείς, ινστιτούτα, μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα, το «Startup Greece», το ψηφιακό μας φόρουμ για ένα εθνικό κίνημα για το επιχειρείν, που σύντομα θα σας παρουσιάσουμε.

Στ. Νέο Επιχειρηματικό Περιβάλλον

Απαντώντας στο πρόβλημα των αμέτρητων αδειών και διαδικασιών, έχουμε ήδη έτοιμο προς ψήφιση νομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων.

Έχουμε ήδη σχεδόν έτοιμο το Σχέδιό μας για την «Φιλική στο Επιχειρείν Ελλάδα» – «Business Friendly Greece», με 30 συγκεκριμένα σημεία – ανατροπές για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων. Παράλληλα στο τέλος Μαρτίου, θέτουμε σε λειτουργία την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα (“one stop shop”) με την ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων.

Ζ. Ανταγωνισμός και Τιμές

Όπως γνωρίζετε πριν τα Χριστούγεννα προχωρήσαμε σε κάλεσμα ευθύνης προς τις επιχειρήσεις για μειώσεις τιμών. Πολλές ανταποκρίθηκαν και πετύχαμε σημαντικές μειώσεις στις τιμές σε πάνω από 700 προϊόντα καθημερινής χρήσης, ενώ σε 1500 προϊόντα απορροφήθηκε ο ΦΠΑ. Οι μειώσεις αυτές πέρασαν στο 100% στα ράφια.

Φυσικά, οι εξελίξεις στις αραβικές χώρες και η αστάθεια στην περιοχή δημιουργούν έκτακτες συνθήκες και ανατιμήσεις. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας αθόρυβα, σεβόμενοι και τον καταναλωτή και την αγορά, εφαρμόζοντας το νόμο, όπου διαπιστώνεται αισχροκέρδεια και εξαπάτηση του καταναλωτή. Για αυτό τον λόγο θωρακίζουμε με νόμο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκσυγχρονίζοντας το ρόλο και τις αρμοδιότητές της.

Κυρίες και Κύριοι,

Υπάρχει και το όραμα, και το σχέδιο και τα εργαλεία για να βάλουμε μπροστά την ελληνική οικονομία. Όλα όσα σας ανέφερα στηρίζονται σε συγκεκριμένη χρηματοδοτική και θεσμική βάση. Είναι μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής προσπάθειας να απελευθερώσουμε την οικονομία και το κράτος μας από συμφέροντα και στρεβλώσεις που συντήρησαν για δεκαετίες αδικίες και ανισότητες.

Αν διαφοροποιεί κάτι τη χώρα μας και μας δίνει ελπίδα είναι ότι στα χέρια μας έχουμε τη διαχείριση ενός μεγάλου πακέτου στήριξης, ενός μεγάλου πακέτου ενίσχυσης της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αναφέρομαι κυρίως στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Έχουμε εγκλωβισμένο, αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως τους νέους μας, που μπορούν τα επόμενα χρόνια να γίνουν φορείς μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών, καινοτόμων, ευέλικτων, παραγωγικών, με ανοιχτούς ορίζοντες.

Έχουμε ισχυρή εξαγωγική βάση, που θέλουμε να τη διευρύνουμε, γιατί οι επιχειρήσεις μας αντέχουν στα δύσκολα, λειτουργούν επιθετικά και βρίσκουν αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Όχι πια για να εξάγουν μόνο τρόφιμα, αλλά βιομηχανικά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, αλλά και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι όλα «μαύρα». Υπάρχουν και καλά νέα, ο κ. Στουρνάρας το γνωρίζει από τους σχετικούς δείκτες του ΙΟΒΕ: ο δείκτης οικονομικού κλίματος που βασίζεται στη βιομηχανία σημειώνει αυτό το μήνα εντυπωσιακή άνοδο, υπερβαίνοντας τα επίπεδα ακόμη και του περσινού Μαρτίου.


Δείτε το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη