Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Το επόμενο 48ωρο θα είναι κρίσιμο και ενδιαφέρον για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και είναι κρίσιμες οι στιγμές, καθώς έχουμε την αναζωπύρωση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και τις εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας και εάν τελικά θα επέλθει εκεχειρία και συμφωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει όμως με την επιστροφή του και στη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης. Θα ξεκινήσω αντίθετα, όμως.
Το παρασκήνιο πίσω από το δείπνο στης Κατσέλη
Ήθελα να μάθω για το δείπνο που έγινε στο σπίτι της Κατσέλη όχι τόσο πολύ για το τι είπαν, αλλά για το αν είναι ο Αλέξης Τσίπρας πίσω απ’ όλο αυτό. Αν δηλαδή ήταν ο άνθρωπος που έφτιαξε το πολιτικό «μενού» στο σπίτι της πρώην υπουργού. Μίλησα με αρκετούς που γνώριζαν για τη μάζωξη, αλλά για το αν ήταν πίσω απ όλο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός πήρα τον άνθρωπο που είναι πολιτικά ερωτευμένος μαζί του και γνωρίζει σχεδόν όλες του τις κινήσεις. Μου είπε λοιπόν ότι αυτή ήταν μία κίνηση της Λούκας Κατσέλη για να μαζέψει τους ανθρώπους της Κεντροαριστεράς – ασχέτως αν μιλούν αρκετοί από αυτούς εξ ονόματος του Αλέξη Τσίπρα. Με διαβεβαίωσε ότι πίσω από αυτή την κίνηση δεν ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον αφορούν και πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος. Μου τόνισε ότι καλά και άγια τα πρόσωπα του Χρήστου Κοκκινοβασίλη και Δημήτρη Πιπεργιά, αλλά δεν ταυτίζεται μαζί τους. Αν με ρωτάτε αν θα βγει πουθενά όλο αυτό ως κίνηση, είμαι της άποψης, όπως και πολλοί άλλοι από τον χώρο της Αριστεράς, ότι τέτοιες κινήσεις δεν ωφελούν πουθενά. Με όλους όσους μίλησα σημείωσαν ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε νόημα, αν την έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Κανένας άλλος. Στην ερώτησή μου προς τον συνομιλητή μου για το πώς του φαίνεται όλο αυτό του Σωκράτη Φάμελλου, μου απάντησε αν ξέρω κάποιον πρόεδρο που θα ήθελε να του πάρει τη θέση τέως πρόεδρος. Σωστά θα πω εγώ. Κανένας. Κλείνοντας τον ρώτησα τι θα γίνει με τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά. Είναι ένα θέμα που το χειρίζεται αποκλειστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μου απάντησε. Και να έρθουν, που όπως φαίνεται θα έρθουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει λίγο πάνω από το 6%.
Ο ρόλος των ινστιτούτων και think tank
Το έδαφος για τις κινήσεις στο πεδίο της Κεντροαριστεράς θα αναλάβουν να προετοιμάσουν τέσσερα think tank και ινστιτούτα για να μην μπουν μπροστά τα κόμματα και θεωρηθεί πως αυτή η προσπάθεια καπελώνεται. Πρόκειται για το ΙΝΕΡΠΟΣΤ (Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής) που ίδρυσε ο Γεράσιμος Αρσένης και η Λούκα Κατσέλη το 1992, το Ινστιτούτο Τσίπρα, το Eteron και το ΕΝΑ (Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών), πνευματικό παιδί του Γιάννη Δραγασάκη. Και τα τέσσερα θα καταθέσουν ενιαίο κείμενο τον Σεπτέμβριο πάνω στο οποίο και θα πατήσει η πρωτοβουλία για κάτι καινούργιο.
Η κίνηση που δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως, και πριν κλείσω με την Κεντροαριστερά, η κίνηση του Αλέξη Χαρίτση να επιδιώξει συνάντηση και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχείς επιθέσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας κατά του Αλέξη Τσίπρα έχουν ενοχλήσει τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα λένε πώς είναι δυνατόν να καθίσουν να συζητήσουν σοβαρά περί συμπόρευσης με τη Νέα Αριστερά με αυτή την κίνηση. Και αυτό έρχεται μετά την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο.
Η εκδήλωση Τσίπρα και το συνέδριο
Τι θα γίνει με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει ερωτηματικό εάν θα πάει ή όχι. Αυτό που έμαθε η στήλη είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί την πρώτη ημέρα του συνεδρίου – με την έναρξη δηλαδή. Αυτό είναι δεδομένο, με βάση τη σημερινή πληροφόρηση, αλλά θεωρείται απίθανο να μιλήσει, όπως μου είπε συνομιλητής μου που έχει τακτική επαφή μαζί του.
Χαμόγελα στο Μαξίμου
Την ίδια ώρα βλέπω ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιστρέψει τα χαμόγελα για την εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Η αλλαγή της ατζέντας και το γεγονός πως δεν συζητάμε μόνο την υπόθεση των Τεμπών και άρα δεν υπάρχει μονοθεματική συζήτηση έχει ευνοήσει την κυβέρνηση που αρχίζει και ανακάμπτει σιγά σιγά. Και προς αυτή την κατεύθυνση των δράσεων στο πεδίο της καθημερινότητας θα συνεχίσει, όπως μου λένε, να κινείται η κυβέρνηση.
Πτώση για Κωνσταντοπούλου
Αυτό που μου επισημάνθηκε από υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας σταδιακά χάνει δυνάμεις στις δημοσκοπήσεις. Όσο φεύγει η συζήτηση από το θέμα των Τεμπών τόσο αποδυναμώνεται ο λόγος της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το κόμμα της χάνει δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως προσπαθεί να ανακτήσει τη (δημοσκοπικά) δεύτερη θέση.
Τι θέλει ο Σαμαράς;
Με την προσοχή που αρμόζει στην περίσταση -τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο- είδαν στο Μέγαρο Μαξίμου το άρθρο του στα Νέα το περασμένο Σάββατο όπου εξαπέλυσε πυρά κατά του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό που ενόχλησε πολλούς ήταν η φράση του ότι αυτή δεν είναι κυβέρνηση ΝΔ, αλλά κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και βέβαια οι αναφορές του στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι μυημένοι επί των παρασκηνίων στον ευρύτερο χώρο και ευρύτερα στον χώρο μού λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός βλέποντας το κενό στα δεξιά της ΝΔ θα προσπαθήσει να το καλύψει με κάποιον τρόπο. Ήδη μου επισημάνθηκε πως έχει συναντήσει πάρα πολλούς πρώην βουλευτές, θέλοντας να διαγνώσει πόσοι είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν ένα νέο δεξιό κόμμα. Μόνο που το 1993 με την Πολιτική Άνοιξη δεν είναι το ίδιο με το 2025, όπως μου είπε με χολή κεντρικός υπουργός, συμπληρώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι και 32 χρόνια μεγαλύτερος! Καρφάρα.
«Είσαι στεναχωρημένος που δεν είσαι υπουργός;»
Οι εσωκομματικές εντάσεις από βουλευτές της ΝΔ δεν λείπουν από το εσωτερικό του κόμματος. Πρωταγωνιστές είναι συνήθως όσοι άλλαξαν στον ανασχηματισμό ή δεν υπουργοποιήθηκαν και μετατρέπουν την πικρία τους σε έντονη κριτική. Κάπως έτσι πρέπει να έγινε με τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Διαφώνησε τόσο με τον υπουργό Μετανάστευσης, Μάκη Βορίδη, για τις επαναπροωθήσεις, όσο και με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Θανάση Δαβάκη, για τις κυρώσεις συμφωνιών με τρίτες χώρες, οι οποίες καθυστερούν να επικυρωθούν στη Βουλή. Μάλιστα στους διαδρόμους κάποιος, όχι εκ των δύο παραπάνω αλλά έτερος γαλάζιος βουλευτής, τον ρώτησε: «Είσαι στεναχωρημένος που δεν είσαι υπουργός;». Για να λάβει την απάντηση: «Όχι, έτσι είναι η πολιτική. Έχει τα πάνω και τα κάτω της…».
Η Ζαχαράκη και η… ισόβια ευθύνη
Από τον πρύτανη του ΕΜΠ, Γιάννη Χατζηγεωργίου, ξεκίνησε η Σοφία Ζαχαράκη τις συναντήσεις με τις διοικήσεις των ΑΕΙ για το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς τρέχει η προθεσμία -λήγει στο τέλος Ιουλίου- να καταθέσουν και να επικαιροποιήσουν τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων. Πριν από λίγες ημέρες, στη σύνοδο των πρυτάνεων, ενημέρωσε η υπουργός για το πλαίσιο των επικείμενων νομοθετικών παρεμβάσεων, ώστε να πάψουν κυλικεία σχολών όπως στη Νομική να λειτουργούν με παραβατικό τρόπο. Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν για όλους και πρώτη το αναγνωρίζει η υπουργός Παιδείας η οποία μιλώντας στους πρυτάνεις επικαλέστηκε την αρχή της προσωρινότητας που ισχύει για τα πρόσωπα και τους θώκους αλλά όχι και για την ευθύνη. «Ξέρω και ξέρουμε», τους είπε στη Χαλκιδική, «ότι δεν είμαστε ισόβιοι, ούτε εγώ σε αυτή τη θέση ούτε εσείς. Όμως όλοι μας έχουμε ισόβια σχέση με την ευθύνη απέναντι στην ελληνική οικογένεια που δίνει αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών της και απέναντι στα ίδια τα παιδιά που μπαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο».
Μουρμούρα για Ανδρουλάκη και στελέχη
«Και καλά η Ζωή χάνει, εμείς γιατί αγκομαχάμε;». Αυτό το ερώτημα μου απηύθυνε κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που μου έλεγε πολλά αρνητικά για τον Νίκο Ανδρουλάκη και γιατί ο πρόεδρος του κόμματος δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης, τα πολλά προβληματικά σημεία της Πλεύσης Ελευθερίας και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει. Και δεν είναι μόνο η κριτική στον Ν. Ανδρουλάκη αλλά και μουρμούρα για αρκετά κεντρικά στελέχη που δεν προσφέρουν και πολλά στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει και απλώς περιμένουν πότε θα τεθεί και πάλι θέμα ηγεσίας.
Ο Παρασκευαΐδης εκτός γραμμής
Δεν του φτάνει του Νίκου Ανδρουλάκη η εσωκομματική γκρίνια, προσπαθεί να μαζέψει και βουλευτές του που είναι εκτός γραμμής και λένε τα δικά τους. Και αναφέρομαι στον βουλευτή Λέσβου, τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών η έκρηξη έγινε επειδή μέσα το τρένο είχε εκρηκτικά. Γνωρίζω ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής κατά καιρούς διαφοροποιείται από τη γραμμή του κόμματος, με συνέπεια η Χαριλάου Τρικούπη να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Γνωρίζω επίσης πολύ καλά ότι λέει σε πολιτικά τραπέζια ότι έχει το θάρρος της γνώμης του και θα λέει την άποψή του, ασχέτως αν ενοχλεί. Ο Π. Παρασκευαΐδης είναι αγαπητός στο νησί του και δύσκολα θα χάσει από οποιονδήποτε άλλο στο ψηφοδέλτιο. Σας είχα ενημερώσει εδώ και έναν χρόνο, πάντως, ότι στη Λέσβο θα είναι υποψήφιος και ο Παναγιώτης Δουδωνής – άνθρωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Εγκαίνια με μεγαλύτερες προσδοκίες για τη Λατινοπούλου
Ε, δεν βούλιαξαν από κόσμο τα γραφεία της Φωνής Λογικής, τα οποία εγκαινίασε την Παρασκευή το απόγευμα η Αφροδίτη Λατινοπούλου, επί της οδού Πατησίων 71. Σας είχα εγκαίρως ενημερώσει για την κινητικότητα που αναπτύσσει η εκλεγμένη ευρωβουλευτής, η οποία προετοιμάζεται για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ήδη ρίχνει γέφυρες σε απογοητευμένους δεξιούς για να τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της, ενώ συνεχίζει την αναζήτηση στελεχών.
Ελληνικές εξαγωγές ναυπηγικού προϊόντος για το Πολεμικό Ναυτικό
Ένα όραμα που μπορεί να φαντάζει μακρινό, ωστόσο είναι υλοποιήσιμο, φαίνεται να υποστηρίζει στην πράξη το Ναυπηγείο Σαλαμίνας, το οποίο ακούγεται ότι ετοιμάζει πρόταση για την ναυπήγηση πλοίων για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, κάνοντας την αρχή από μικρά περιπολικά σκάφη, πυραυλάκατους και κανονιοφόρα, τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα και με λογικό κόστος παραγωγής. Σας θυμίζω ότι ήδη το Ναυπηγείο Σαλαμίνας παράγει τμήματα για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που έχει ενισχύσει τη ναυπηγική εμπειρία. Επίσης, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν ξεκινήσει ήδη να κατασκευάζουν από το 2023 τα κύτη των φρεγατών του προγράμματος FDI των Πολεμικών Ναυτικών της Ελλάδας και της Γαλλίας στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον γαλλικό όμιλο Naval Group, με τα ελληνικά ναυπηγεία να αποτελούν εξουσιοδοτημένο υποκατασκευαστή στη διεθνή αλυσίδα προμηθειών του εν λόγω ομίλου.
Οι «οργισμένοι» Ολλανδοί
Την οργή των Ολλανδών της Ten Brinke, εταιρείας που ειδικεύεται στον κατασκευαστικό τομέα με πολλές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σε κατοικίες και γραφεία, έχει προκαλέσει η ιστορία με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του θρυλικού πλέον Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Τα πράγματα έχουν οδηγήσει τον επικεφαλής της Ten Brinke στην Ελλάδα, Φώτη Γιόφτσιο, να καταφέρεται με ένταση εναντίον δημάρχων και κρατικών φορέων, κάνοντας λόγο για ανασφάλεια δικαίου, όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να παγώσει τις διατάξεις του ΝΟΚ θα πτωχεύσουν αρκετές μικρές κατασκευαστικές εταιρείες, που είχαν βγάλει άδειες με μπόνους τετραγωνικών και πλέον αυτές οι άδειες είναι επί της ουσίας ανενεργές λόγω της απόφασης του ΣτΕ. Η Ten Brinke σας θυμίζω ότι έχει σαρώσει κυριολεκτικά με αγορές ακινήτων ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας. Πρόκειται για εκατοντάδες ακίνητα, τα οποία αποκτά, τα ανακατασκευάζει και στη συνέχεια τα πουλάει. Πολύ μεγάλη έμφαση έχει δώσει τελευταία στα Νότια Προάστια.
Το 50-50 της ΜΕΒΓΑΛ
Σε απόλυτη σχεδόν ισορροπία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις της ΜΕΒΓΑΛ στην Ελλάδα και οι εξαγωγές. Κυρίως με γιαούρτι και φέτα η εταιρεία μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς στο εξωτερικό, έχοντας ως καθοδηγητή σε αυτόν τον τομέα τον Γιώργο Βανίδη, γαμπρό της προέδρου της εταιρείας, Μαίρης Χατζάκου, ο οποίος όπως μου λένε έχει αποδειχτεί μεγάλο ταλέντο σε αυτό που κάνει. Πιθανότατα θα δούμε τα επόμενα χρόνια τον τζίρο των εξαγωγών να συνεχίζει να μεγαλώνει στη ΜΕΒΓΑΛ και αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια κάποιοι θεωρούσαν την εταιρεία χαμένη από χέρι, με πολλές υποχρεώσεις και ζημίες από τις οποίες κατάφερε τελικά να ξεφύγει και να πορεύεται πλέον υγιής και αναπτυσσόμενη.
Η τηλεθέαση του Ρουβά και της Κλαυδίας
Κάπου στη μέση κινήθηκε η τηλεθέαση της Κλαυδίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen που διαβάζω, το βράδυ του τελικού της Eurovision και σε σχέση πάντα με άλλες συμμετοχές της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια στον διαγωνισμό. Για να γίνω όμως λίγο πιο συγκεκριμένος, η «Αστερομάτα» και ο τελικός του Σαββάτου έφεραν για την ΕΡΤ 2.755.000 τηλεθεατές κατά μέσο όρο σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος που προβλήθηκε από τη συχνότητά της. Ωστόσο, για να σας γυρίσω και λίγο πιο παλιά, το υψηλότερο ποσοστό τηλεθέασης είχε «πιάσει» το 2009 ο Σάκης Ρουβάς με το «This is our night» και μέσο όρο τηλεθεατών 3.611.000 άτομα.