Μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στα πλαίσια διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στη συνάντηση Παπανδρέου-Χριστόφια συζητήθηκαν, εκτός από το Κυπριακό, το ζήτημα των συγκρούσεων στην Αίγυπτο και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για το κοίτασμα φυσικού αερίου ανατολικά της Αιγύπτου.

Ειδικά για το ενεργειακό, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «η συνεργασία με την Κύπρο είναι υποδειγματική» και πως «γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις» για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι το ενεργειακό δεν πρέπει να είναι ζήτημα συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών, αλλά να τους ενώνει και να αποτελεί «παράγοντα ειρήνης».

Τις στενές σχέσεις επιβεβαίωσε και ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος είναι καθημερινά σε συντονισμό γι’ αυτά τα ζητήματα. Για το Κυπριακό, υποστήριξε και εκείνος πως είναι ανάγκη να βρεθεί σύντομα μια βιώσιμη λύση.