Με μια παρατήρηση επί της διαδικασίας ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι η συζήτηση ξεκίνησε 6 ώρες πριν με την κα Κωνσταντοπούλου να μιλάει 50 λεπτά ενώ εδικαιούτο 20 επικαλούμενη ότι είχα στη διάθεσή μου 6 ώρες, για μια συζήτηση που θα είχε ολοκληρωθεί, αν τηρούνταν κανονικά οι χρόνοι.

«Και επειδή αναφερθήκατε περιφρονητικά για τη συνάντηση του τέως προέδρου της Γαλλίας κου Ολάντ, την οποία ο ίδιος ζήτησε, μην ξεχνάμε ότι ήταν από τους πολιτικούς που ήταν καθοριστικός ο χειρισμός του προκειμένου να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ όχι με τις δικές σας ψήφους, γιατί εσείς είχατε ανοίξει το δρόμο της καταστροφής, και αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε κάτι επιζήμιο για το κομματικό μας συμφέρον και έβαλε το εθνικό πάνω από το κομματικό και συνέπραξε στο να διορθωθεί το κακό, γιατί θα οδηγούμασταν με τα τερτίπια σας του ΣΥΡΙΖΑ, τα δικά σας και του κου Βαρουφάκη στην καταστροφή. Εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν υφαρπάξαμε την ψήφο τους. Επειδή μας λέτε με πάθος, πώς εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι ότι το 2023 περιφρονήσατε τη βούληση των ψηφοφόρων σας και αλλάξατε βάζοντας τους δικούς σας βουλευτές.

«Αν σχεδίαζα τα παπούτσια του ΠΑΣΟΚ σήμερα θα έβαζα ροζ ήλιο – Λέτε ακριβώς τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Ευχαριστώ τον κο Ανδρουλάκη για το κολακευτικό σχόλιο για τα παπούτσια της ΝΔ, εσείς μας δώσατε την ιδέα, αν έπρεπε να σχεδιάσω τώρα ένα παπούτσι με βάση αυτά που λέτε θα έβαζα τον ήλιο ροζ και όχι πράσινο, λέτε ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μας είπατε ότι η Ελλάδα σήμερα αποκλίνει από την Ευρώπη. Και διερωτώμαι μια οικονομία όπου τα επιτόκια του δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; όταν το 50% του ΑΕΠ είναι εξαγωγές; συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη, μια οικονομία που μειώνει την ανεργία από το 17,5% στο 10% τι κάνει;».  όταν διαπραγματευτήκαμε επί 5 ημέρες το ταμείο ανάκαμψης, που αποτελούσε ιδέα και της Ελλάδος παίξαμε ή όχι ουσιαστικό ρόλο στην Ευρώπη; ρώτησε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό, τη φύλαξη των συνόρων.  

Σε λίγο θα μας λέτε Ευρώπη ίσον ΠΑΣΟΚ

«Η προσπάθεια μας να συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και κυρίως στο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεγάλη» είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Μιας και μιλάμε για την ιστορία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να θυμόμαστε κάποια πράγματα και είστε υπερήφανος και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου να σας θυμίσω ότι το δικό σας κόμμα φώναζε “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” όταν ο Καραμανλής έβαζε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Σε λίγο κ. Ανδρουλάκη θα μας λέτε Ευρώπη = ΠΑΣΟΚ», ανέφερε.

«Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει στην Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της»

«Έρχομαι και σε όσα είπατε και εσείς κ. Φάμελλε. Ακούσαμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους και οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Ας τα θυμίσουμε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,4%. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε. Μείωση ΕΝΦΙΑ 35% για όλους. Όλα αυτά αφορούν πλούσιους ή κάθε Έλληνα πολίτη; Αύξηση του επιδόματος γέννησης. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών. Αφορούν όλους τους Έλληνες αυτά ή μόνο πλούσιους; Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29 στο 22%. Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για την φορολόγηση μερισμάτων. Από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα εισπράξαμε περισσότερα έσοδα», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε: «Οι πρόσθετοι φόροι είναι ακριβώς αυτοί που μας επέτρεψαν να αυξήσουμε τους πόρους στην Υγεία και να αυξήσουμε μισθούς Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις ΕΔ στην Παιδεία, μόνιμες προσλήψεις να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια. Όλα αυτά έγιναν από τοπ πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η τήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνηση μας. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει στην Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να μην το βλέπει και να πυροβολεί συνεχώς την χώρα του στην Ευρώπη όπως κάνετε εσείς συστηματικά».

Για την επίσκεψη Κασσελάκη στη Ραμάλα

«Θα συναντηθείτε και με την ηγεσία του Ισραήλ ή θα πάτε μόνο στη Ραμάλα για να βγάλετε σέλφι;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Κασσελάκη στη Δυτική Οχθη.

Και πρόσθεσε:  «Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Όμως όταν ακούω τη Χαμάς να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαμε κάνει τη φρικιαστική επίθεση στο Ισραήλ δε θα εόιχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο, δεν είμαι ικανοποιημένος».

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά με τη στάση σας στη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Είχαμε πει ότι εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί κατοχύρωνε μακεδονική γλώσσα και είχε προβλήματα. Αλλά είχαμε πει ότι οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Όμως είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO και επιλέξαμε να μην επικυρώσουμε τα πρωτόκολλα που συνοδεύουν τη συμφωνία για να είμαστε σίγουροι ότι θα υπήρχε συμμόρφωση από τη Βόρεια Μακεδονία. Και δικαιωθήκαμε γιατί η νέα κυβέρνηση περιφρονεί τη συμφωνία των Πρεσπών αποκαλεί τη χώρα Μακεδονία. Και εσείς έρχεστε τώρα και ζητάτε να κυρωθούν τώρα τα μνημόνια. Σηκώνω τα χέρια ψηλά!» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίθεση σε Βελόπουλο: «Δύσκολο να ακούς επί ώρες ατελείωτα ψέματα»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και στον Κυριάκο Βελόπουλο: «Είναι δύσκολο να ακούς επί ώρες ατελείωτα ψέματα… Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο ψέματος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κύριο Βελόπουλο να αντιδρά.

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Έχουμε Ευρωκλογές σε 2 εβδομάδες. Οι πολίτες θα αποφασίσουν για τους Ευρωβουλευτές και για το κόμμα που θα μπορεί να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών και είμαστε βέβαιοι ότι η ΝΔ θα είναι και πάλι η μεγάλη νικήτρια για να συνεχίσουμε.