Συμβιβαστική λύση ώστε να μην πληγεί ο προγραμματισμός ιδιοκτητών σε περιοχές Natura προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με τις προδιαγραφές δόμησης, μετά τις ενστάσεις που διατύπωσαν βουλευτές όλων των κομμάτων.

Η Τίνα Μπιρμπίλη αναγνώρισε ότι η οριζόντια ρύθμιση που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, η οποία ορίζει σε 10 στρέμματα την αρτιότητα εντός Natura, προκαλεί πρόβλημα σε ορισμένους ιδιοκτήτες και αντιπρότεινε «να αφήσουμε ως παρέκκλιση στα 10 στρέμματα μόνον τα 4 στρέμματα».

Μετά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων η υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι όσοι έχουν ή αποκτήσουν κυριότητα έκτασης 4 στρεμμάτων εντός Natura μέχρι την ψήφιση του νόμου, θα διατηρήσουν το δικαίωμα να την οικοδομήσουν, ενώ μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου το όριο θα γίνει 10 στρέμματα.

Δήλωσε παράλληλα ότι μέχρι την επόμενη Τρίτη που θα συνεχιστεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, το υπουργείο θα μελετήσει τα ζητήματα που προκύπτουν με τις περιπτώσεις μεταβίβασης εκτάσεων.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα καταργηθούν οι παρεκκλίσεις που είχαν ψηφιστεί στο παρελθόν και ουσιαστικά επέτρεπαν τη δόμηση στα 750 τμ.

«Ή θα πάμε σε τομές που θα προδιαγράψουν το μέλλον και θα βάλουν κόκκινες γραμμές με τις πολύ κακές πρακτικές του παρελθόντος, ή τίποτα δεν θα πάει μπροστά», δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη και ξεκαθάρισε ότι «όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, όλοι είμαστε υπέρ της κατάργησης. Πρέπει όμως πρώτα να ωριμάσει η κοινωνία και να περιμένουμε το χωροταξικό σχεδιασμό»