Στην υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων θα εστιάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να εξαπολύει πυρά στον απόηχο της απόρριψης της πρότασης δυσπιστίας που πόλωσε ιδιαιτέρως το κλίμα.

Χθες ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο η τέταρτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος έφτασε τα 830 ευρώ συμπαρασύροντας επιδόματα και τριετίες, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα για αύξηση του δημόσιου πλούτου, προκειμένου να έχουν μερίδιο όλοι. «Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα δύο βασικά μέτωπα που αποτελούν προτεραιότητα: α) «αναχώματα» στις ανατιμήσεις και β) στήριξη του εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις, με έμφαση στους πιο αδύναμους οικονομικά.

«Δεν συγκυβερνούμε με παράκεντρα εξουσίας»

Με μία διπλή αναφορά, τόσο στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι δεν πρόκειται, όπως είπε, να συγκυβερνήσει με κανένα συμφέρον, κάνοντας λόγο για παράκεντρα εξουσίας. «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; ο κυρίαρχος λαός δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Αν κάποιος εκδότης έχει πολιτικές βλέψεις να εμφανιστεί ο ίδιος στην πολιτική αρένα όχι μέσω πληρεξουσίων. Να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν!» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του.

Νέες ισορροπίες στο Μαξίμου

Ένα 24ωρο μετά τις παραιτήσεις των υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού λόγω της παρουσίας τους σε εκδήλωση γνωστού επιχειρηματία οι ισορροπίες στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αλλάξει. Οι φήμες για πιθανό ευρύ ανασχηματισμό διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων το προσεχές διάστημα και αυτό γιατί πρέπει να σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες προκειμένου η τελική επιλογή προσώπων να είναι αποδοτική.

Από το κάδρο φεύγει η μετακίνηση στο Μαξίμου του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος παραμένει στο πόστο του, ενώ πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να «μοιράζει» τις αρμοδιότητες των κυρίων Παπασταύρου και Μπρατάκου στον Μάκη Βορίδη, τον Άκη Σκέρτσο και τον Θανάση Κοντογεώργη. Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός γνώριζε για την επίσκεψη των δύο υπουργών στο σπίτι του επιχειρηματία, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η απάντηση δόθηκε με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή και την ενιαία στάση της κυβέρνησης, που παραμένει ίδια από την Κυριακή μέχρι σήμερα.

Νέος κύκλος περιοδειών

Για μια νέα εκλογική αναμέτρηση με διπλή πολιτική βαρύτητα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός ξορκίζοντας την χαλαρή ψήφο, ενώ ξεκινά νέο κύκλο περιοδειών το προσεχές διάστημα. Σήμερα θα βρεθεί στο Μοσχάτο, όπου αναμένεται να μιλήσει σε πολίτες και να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφτεί σύμφωνα με πληροφορίες τα Καλάβρυτα.

Παράλληλα, εκκρεμεί η ανακοίνωση των 14 ονομάτων των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι στις εκλογές αυτές κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, όπου απαιτούνται σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες. «Χρειάζονται συνεπώς ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά ταυτόχρονα και με δυνατή εθνική φωνή» το μήνυμα που αναμένεται να στείλει, προσθέτοντας ότι στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί και η πολιτικήσταθερότητα.