Εννέα κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας νυν και ένας πρώην πρωθυπουργός, 8 πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων, και συνολικά 163 ομιλητές μετείχαν το προηγούμενο τριήμερο στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και συνυπέγραψαν τα αντιπολιτευτικά κόμματα του επονομαζόμενου δημοκρατικού τόξου.

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, όχι απλώς καταψηφίστηκε η θεσμική πρωτοβουλία από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (αφού η ΝΔ διαθέτει από μόνη της 158 βουλευτές και ψήφισαν κατά της πρότασης 159, καθώς τάχθηκε με το κυβερνών κόμμα και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς), αλλά δεν γίναμε και σοφότεροι όσον αφορά την φερόμενη παραποίηση των ηχητικών αρχείων ενδοεπικοινωνίας που υπήρξαν με τον σταθμάρχη της Λάρισας τη νύχτα της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, που είχε αποκαλύψει το «Βήμα της Κυριακής» και θεωρητικά παρακίνησε την Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να απευθύνει μομφή κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής. Παράλληλα, από τη συζήτηση δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο για τα αίτια και τις παραλήψεις που οδήγησαν στην τραγωδία πριν από έναν χρόνο με θύματα 57 επιβαίνοντες στις αμαξοστοιχίες.      

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το δυστύχημα λέγοντας πως «δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» παραδεχόμενος ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών καθώς «παραβιάστηκε επτά φορές ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβησαν σε εμφανείς διαγκωνισμούς. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που κατέθεσε την πρόταση μομφής και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που τη συνυπέγραψε, επιχείρησαν να κερδίσουν τις επικοινωνιακές εντυπώσεις και να φανούν περισσότερο καταγγελτικοί ο ένας έναντι του άλλου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές. Τόσο η Χαριλάου Τρικούπη όσο και η Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που δεν καταλάβουν τη δεύτερη θέση στις κάλπες του Ιουνίου, τότε θα έχουν εσωκομματικά προβλήματα που θα φθάνουν ακόμη και σε φαινόμενα αμφισβήτησης του προσώπου του αρχηγού τους.

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας απέναντί του στα θεωρεία συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες της τραγωδίας των Τεμπών ανέφερε πως ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη της υπόθεσης και κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί «θέλησε να κάνει κομματικό της λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψει τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσει την κυβέρνηση κι εμένα προσωπικά. Θυμάμαι, όπως είπε στην επέτειο του ενός έτους από το δυστύχημα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έντυσε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 (σ.σ. για την τραγωδία στο Μάτι) αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας». Κατά τον ίδιο, «κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου». Όσον αφορά το δημοσίευμα του Βήματος το χαρακτήρισε παραπλανητικό, λέγοντας πως «όλες οι συζητήσεις ήταν εξαρχής στη διάθεση των αρχών. Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια εκείνες τις στιγμές; Πώς θα πειράξω τους διαλόγους; Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;».

Και συνέχισε: «Πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες , ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Έχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχτηκε το τρένο και η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει. Τέτοια τερατουργήματα».

Η θέση του Σωκράτη Φάμελλου

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως «το 90% της κοινωνίας δεν σας πιστεύει πια και δεν σας εμπιστεύεται. Η κοινωνία μάς έφερε εδώ σήμερα, η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και η ραγδαία πτώση της δημοσκοπικής αποδοχής του κ. Μητσοτάκη». Είπε, ακόμη, ότι η απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής είχε προσβάλει τη Βουλή, την κοινωνία και τη μνήμη των θυμάτων». Υποστήριξε ότι απουσίασε επειδή «δεν ήθελε να μπει στο κάδρο, να δώσει απαντήσεις, να αναλάβει ευθύνες, όμως ήρθε η στιγμή να δώσει απαντήσεις».

Η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε ότι «είναι πλέον εδραιωμένη πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνησή σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Ένα κράτος-λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ». Απέρριψε μάλιστα με σκληρή γλώσσα τις κατηγορίες της κυβέρνησης πως κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας για να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα: «Διαπλοκή με ποια media και ποια οικονομικά συμφέροντα; Αυτά που το πρωί καταγγέλλατε ότι θέλουν να σας αποσταθεροποιήσουν και το βράδυ δύο από τους πιο στενούς σας συνεργάτες, ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος, έπιναν ποτάρες μαζί τους; Τελικά, τους στείλατε να καπνίσουν πούρα, κ. Μητσοτάκη, ή την πίπα της ειρήνης;» αναρωτήθηκε.

Η θέση του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε πάρει τον λόγο από την Τετάρτη, καθώς χθες έλειπε εκτός Ελλάδος. Στην ομιλία του είχε αναφέρει πως το κόμμα του θα στήριζε την πρόταση μομφής, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εμείς καταθέτουμε την μομφή καθημερινά μαζί με τον λαό στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης και τις συνέπειες της». Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για «άθλια και κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψης». Όπως είπε αυτή ξεκινάει από την πρώτη μέρα, «από τότε που τρέξατε να μπαζώσετε τον χώρο του εγκλήματος και να μοντάρετε τα ηχητικά. Θέλατε να κρύψετε την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια και την ζωή των ανθρώπων».

Η θέση του Κυριάκου Βελόπουλου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος έκανε επίσης λόγο για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Όπως είπε, «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη κάηκαν. Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους».

Η θέση του Αλέξη Χαρίτση

Ομοίως και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης καταλόγισε συντονισμένη επιχείρηση συγκάλυψης για το «έγκλημα των Τεμπών» λέγοντας πως η κυβέρνηση «είναι υπόλογη με την σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπων». Τόνισε δε πως «η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας. Δεν πάει άλλο. Κανείς δεν φαντάζονταν πως κάποιος ή κάποιοι θα έκαναν το αδιανόητο: Θα έπαιρναν τους διαλόγους και θα έκαναν μια βολική κοπτοραπτική για να πείσουν πως για τον θάνατο τόσων ανθρώπων είναι υπεύθυνος ένας σταθμάρχης. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μια παραποιημένη συνομιλία για να επιτύχει την δική της επιβίωση».

Η θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που μίλησε επί περίπου μια ώρα, έκανε λόγο για «πράξεις συγκάλυψης της κυβέρνησης» διαμηνύοντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η ψήφος τους (σ.σ. κατά της πρότασης δυσπιστίας) «θα τους στιγματίσει για πάντα». Κατά την ίδια, η κυβέρνηση ήξερε την κατάσταση στους σιδηροδρόμους από τα 200 εξώδικα των μηχανοδηγών και των εργαζόμενων, ενώ όσον αφορά το επιχείρημα ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, σημείωσε ότι ο σταθμάρχης ανέλαβε μόνο «την αντικειμενική ευθύνη», όπως ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενη μάλιστα στα περί «μπαζώματος» του τόπου της τραγωδίας, υπογράμμισε πως τα πειστήρια κατατέθηκαν στα πρακτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και αποδεικνύουν ότι το μπάζωμα έγινε σε πλήρη συνεργασία μεταξύ του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να καλύψουν το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.