Ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό «είναι πίσω μας» εκτίμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει βήματα αλλά πως «ειδικά στα τρόφιμα η πίεση του πληθωρισμού είναι επίμονη».

Μιλώντας για την ακρίβεια, ανέφερε συγκεκριμένα: «Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ενθαρρυντικό ότι έχουμε αποκλιμάκωση. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε όμως ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ ψηλότερα από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις που ήδη αρχίζουν και αποδίδουν. Η ΔΙΜΕΑ έχει επιβάλλει πρόστιμα 12 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε κάνει σειρά από παρεμβάσεις για την τιμή στο ράφι.

Τα χειρότερα είναι πίσω μας, αλλά ειδικά στα τρόφιμα η πίεση του πληθωρισμού είναι επίμονη. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο είναι ευρωπαϊκό. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20% και είναι δέσμευσή μας να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ούτε τη διαδικασία αλλά θα σας συνιστούσα λίγο υπομονή. Θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ. Βλεπουμε μια συνολική αύξηση των μισθών».

«Λελογισμένες οι κινητοποιήσεις των αγροτών»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λελογισμένες τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής από τις κινητοποιήσεις τους «ήταν περιορισμένες».

«Οι αγρότες έχουν πολλά και δικαιολογημένα αιτήματα. Το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι σοβαρό. Αυτή η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί σοβαρά και έχει περιορίσει το πρόβλημα.

Μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές. Το συζήτησα με τον υπουργό Προστασίας και καταλήξαμε στο εξής: Αν έπρεπε να πάμε με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν έχουν θέση σε εθνικές οδούς και βασικούς άξονες, αλλά καταλαβαίνω ότι θέλουν να κάνουν μια συμβολική κινητοποίηση.

Θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία. Τους ζητώ να είναι σε ανοιχτό δίαυλο για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η αναταραχή. Να μην κλείνουν οι δρόμοι και να αποφεύγεται οποιαδήποτε ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν σχετικά λελογισμένες, η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη».

«Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι και δικό μου μέσω πίεσης στην Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω και νομίζω ότι και οι αγρότες το αναγνωρίζουν».

«Τα υψηλά ενοίκια είναι μεγάλο πρόβλημα για εκείνους που νοικιάζουν»

«Γι αυτούς που νοικιάζουν είναι μεγάλο πρόβλημα. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν πολύ επιτυχημένο. Έχουμε μια σειρά από προγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να ανακαινίσουν κλειστά διαμερίσματα και να βγουν στην αγορά.

Ο ιδιοκτήτης έχει ένα κλειστό διαμέρισμα. Πριν 2-3 χρόνια θα έλεγε πού να βάλω λεφτά; Τώρα τα ενοίκια έχουν ανέβει και με μια έξτρα βοήθεια από το κράτος, έχει κίνητρο. Ο ΟΠΕΚΑ διαθέται σημαντική στεγαστική στήριξη σε πολλές οικογένειες. Αυξήσαμε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές μας. Θα κάνουμε κι άλλα πράγματα. Golden Visa. Συμπίπτουμε με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό το κομμάτι».

«Παρέμβαση που συζητούνταν για πολλά χρόνια τα απογευματινά χειρουργεία»

Είναι κατοχυρωμένο στα πιο πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Αυτό που δεν έχει ειπωθεί επαρκώς είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει το ίδιο ένα σημαντικό αριθμό απογευματινών χειρουργείων για να προσφέρει στους συμπολίτες μας.

Από τις μεγάλες αναμονές θα έρθουμε και θα παρέχουμε έναν αριθμό τέτοιων χειρουργείων. Είναι μια παρέμβαση που έχει συζητηθεί πάρα πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές στο να συζητάμε μεταρρυθμίσεις και ουραγοί στο να τις κάνουμε. Αυτή η κυβέρνηση σπάει αυτή την παράδοση.

«Χρειάζεται ΝΔ πρωταγωνίστρια σε Ευρώπη και Ελλάδα»

Η επιστολική ψήφος φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Μπορούν πια εύκολα να ψηφίσουν, χωρίς να τρέχουν σε κάποιο προξενείο. Είναι και σημαντική για τους συμπολίτες μας στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Πόσοι ταλαιπωρούνται στα εκλογικά κέντρα, ανάπηρους, ηλικιωμένους, εργαζόμενους, τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν, οι μαθητές που δίνουν πανελλήνιες.

Είναι και μια απάντηση στη μειωμένη συμμετοχή που ταλανίζει όχι μόνο την Ελλάδα.  Οι Ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη με ξεχωριστή σημασία. Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές. Στην κρίση των πολιτών θα είναι το ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή. Θα φτιάξουμε αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο, όχι ψηφοδέλτιο celebrity, αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας φροντίσουμε ως Νέα Δημοκρατία να μην είναι χαλαρή αυτή η κάλπη.

Θα περιοδεύσω και θα εξηγήσω γιατί δεν είναι χαλαρή η ψήφος και γιατί μια ΝΔ πρωταγωνίστρια είναι καλό για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

«Διαβάζοντας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου νομίζεις ότι μιλά για άλλη χώρα»

Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ανέφερε: «Δέχομαι την καλόπιστη κριτική. Διαβάζοντας αυτό το ψήφισμα νομίζει ότι μιλά για άλλη χώρα. Λίγες μέρες μετά ο Economist μας αναβάθμισε σε επίπεδο Δημοκρατίας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ζήτημα έκφρασης γνώμης και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει. Βγήκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και είπε σταματήστε να κάνετε υποδείξεις στην ελληνική Δικαιοσύνη. Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει; Υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές που ζήτησαν με την υπογραφή τους να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα. Είναι υπόλογοι οι αρχηγοί τους και ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης»