Την οδηγία που δίνει ο κυβερνήτης ενός πλοίου στον μηχανικό για να αρχίσει η κατεύθυνση προς τα μπροστά και με ταχύτητα έχει εφαρμόσει ο πρωθυπουργός καλώντας τους υπουργούς του να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τα νομοσχέδια για την ισότητα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και τα δύο για διαφορετικούς λόγους έχουν δημιουργήσει «εστία» αντιδράσεων, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αφουγκράζεται την κοινωνία αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω, υλοποιώντας τους άξονες του προεκλογικού του προγράμματος.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται εκτός απροόπτου να μπει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ με στόχο να έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών που αντιδρούν στο νομοθέτημα με την πανεπιστημιακή κοινότητα να «βράζει» μετά την κυβερνητική απόφαση για ψηφιακές εξετάσεις προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο στα υπό κατάληψη πανεπιστήμια.

Ήδη οι φοιτητές αποφάσισαν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ μερίδα καθηγητών εγείρει θέμα διαβλητότητας των εξ αποστάσεως εξετάσεων με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση» προσθέτοντας: «είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία». Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν εστιάζοντας στη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου αλλά και στην ανάγκη να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση παγκοσμίως.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Εκστρατεία πειθούς» για τα ομόφυλα

Στις κοινοβουλευτικές επιτροπές της βουλής μπαίνει σήμερα η επεξεργασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, την Τετάρτη θα τοποθετηθούν οι φορείς, προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου.

Και μπορεί το θέμα να μην βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή, ωστόσο στο κυβερνητικό παρασκήνιο η «εκστρατεία πειθούς» συνεχίζεται με στόχο με ελαχιστοποιηθούν οι γαλάζιες διαρροές με την εισηγήτρια του νομοσχεδίου γραμματέα και βουλευτή της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα να συνεχίζει τις ζυμώσεις με τους συναδέλφους της. Μέχρι στιγμής κοντά στο ΝΑΙ είναι περίπου 110 βουλευτές και στόχος είναι μέσα σε 10 ημέρες να αυξηθεί περισσότερο ο αριθμός.

Το Μάρτιο «ανοίγει» το κεφάλαιο ευρωεκλογές

Μετά τις δύσκολες κοινοβουλευτικές μάχες του Φεβρουαρίου θα ανοίξει και επίσημα για τη ΝΔ το κεφάλαιο ευρωεκλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει – όπως έχει γράψει το Newsbeast.