Η παγίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ αλλά και η ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει τη δεύτερη θέση ρίχνοντας στην τρίτη τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διασπάται και βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση είναι τα κύρια στοιχεία που αποτυπώνονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αιχμή συνεχίζει να αποτελεί για τα νοικοκυριά η ακρίβεια, ενώ καταγράφεται και δυσαρέσκεια από μερίδα των πολιτών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, από το οποίο έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κυβερνητικά στελέχη μελετούν διεξοδικά τα ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ και τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, ώστε να μην τρωθεί η εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να έχουν οι πολίτες στην κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι το 41% των εθνικών εκλογών δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με «λευκή επιταγή» καλώντας υπουργούς και βουλευτές να συνεχίζουν να εργάζονται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Συγκεκριμένα, στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Prorata (σφυγμός Νοεμβρίου) και της Pulse καταγράφεται το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ και η «κατοχύρωση» της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί. Συγκεκριμένα, στον δείκτη μέτρησης της πρόθεσης ψήφου (Prorata) (χωρίς άκυρο-λευκό και αποχή) η εκλογική επιρροή της ΝΔ ανιχνεύεται στο 34%, του ΠΑΣΟΚ στο 12%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ στο 10,5%, της Ελληνικής Λύσης στο 4%, της Πλεύσης Ελευθερίας στο 3,5%, της Νίκης και των Σπαρτιατών στο 2,5%, του ΜεΡΑ25 στο 2%, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ανέρχεται στο 15,5%.

Στο γκάλοπ της Pulse στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 33% έναντι 13% του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην τρίτη με 12,5%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%, η Ελληνική Λύση με 5%, οι Σπαρτιάτες και το ΜέΡΑ25 με 3%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%.  Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 11%. Σύμφωνα με την έρευνα, το τελευταίο τρίμηνο -και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2023- ο ΣΥΡΙΖΑ από το 19% έπεσε στο 14,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ από το 12% ανέβηκε στο 15%, τον μήνα Νοέμβριο.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο» τόνιζε στο newsbeast.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σημειώνει: «Εννοείται ότι παρατηρούμε τη δημοσκοπική εναλλαγή στη δεύτερη θέση. Δεν επηρεάζει κάτι τέτοιο την πολιτική μας. Σημασία έχει εμείς με τον πήχη που βάζουμε στα προβλήματα, προκειμένου να  είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί».

Και μπορεί ορατά να μην υπάρχει για τη ΝΔ ισχυρός πολιτικός αντίπαλος, ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν στο κέντρο, καθώς η μεσαία τάξη αποτελεί την αιχμή του δόρατος για όλα τα κόμματα. Όσο για τη δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι είναι παροδική, έχουν όμως τις κεραίες ανοικτές παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, γεγονός που διεφάνη και από τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός στη βουλή κατά τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου.