«Άυπνα» αναμένεται να φτάσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο President, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι τάσεις του κόμματος βρίσκονται σε «οργασμό» συσκέψεων για να επανακαθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στο όργανο μετά τις πρωινές ανακοινώσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος.

Γιατί χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα ο Κασσελάκης;

Μοναδικός υπεύθυνος για να πάρει απόφαση διαγραφής των στελεχών, είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος σύμφωνα με το καταστατικό που ψηφίστηκε στο Συνέδριο του 2022. Εκεί όμως, όταν πρόκειται για ποινή αναστολής της ιδιότητας μέλους ή διαγραφής χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να εξασφαλίσει.

Από την άλλη βέβαια η «Ομπρέλα», στην οποία ανήκουν 3 από τα 4 υπό διαγραφή στελέχη, όχι μόνο έχει προαναγγείλει την αποχώρησή της από το κόμμα, αλλά στελέχη της έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από την Παρασκευή. Οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης έχουν ήδη προχωρήσει στις σχετικές δηλώσεις, την ώρα που ο Γιώργος Σταθάκης είχε «ανοίξει» και επισήμως την πόρτα της εξόδου.

Το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, κατανοήθηκε από πολλούς ως «προειδοποίηση» προς την «ομάδα Αχτσιόγλου», ότι κανένας συσχετισμός σε κανένα όργανο δεν μπορεί να «εμποδίσει» την κυριαρχία του νέου προέδρου. Αυτός είναι και ο λόγος που η «ομάδα Αχτσιόγλου», δηλαδή η ίδια η πρώην υπουργός Εργασίας αλλά και οι Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε να επανακαθορίσουν τη στάση που είχαν αποφασίσει να κρατήσουν στην Κεντρική Επιτροπή.

Αντίθετο στο δημοψήφισμα και κομμάτι των προεδρικών

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να αιφνιδιάσει ακόμα και κομμάτι των «νεοπροεδρικών», ιδιαίτερα των πιο μετριοπαθών στελεχών που είχαν αποφασίσει να τον στηρίξουν.

Ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την εξέλιξη, ενώ αντίστοιχη θέση έχουν τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε σε στελέχη του κόμματος ότι διαφωνεί κάθετα με την απόφαση του διαδόχου του.

Τα ενδεχόμενα μπροστά στη συνεδρίαση της ΚΕ

Οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις όχι μόνο στο εσωτερικό τους αλλά και μεταξύ τους ώστε να γνωρίζει ο ένας τη στάση που θα κρατήσει ο άλλος και να μην βρεθούν μπροστά σε… περισσότερες εκπλήξεις.

Είναι πάντως πιθανό το θέμα του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος να τεθεί σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή. Ψηφοφορία που η ηγετική ομάδα είναι από δύσκολο έως απίθανο να κερδίσει χωρίς μάλιστα την υποστήριξη των στελεχών που «ελέγχει» ο Νίκος Παππάς.

Αν όμως ο Στέφανος Κασσελάκης έχανε μια τέτοια ψηφοφορία τότε ίσως θα άνοιγε ο δρόμος ακόμα και για την αμφισβήτησή του μέσω πρότασης μομφής, η οποία προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος. Εκεί θα φανεί άλλωστε και τι «ρωγμές» δημιούργησε η ρελάνς του προέδρου με τις ανακοινώσεις το πρωί της Παρασκευής.