Την «άδικη» αντιμετώπιση των πυροσβεστών, παρά τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν στη μάχη κατά των φυσικών καταστροφών, σε περίοδο κλιματικής κρίσης, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, με θέμα «τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των πυροσβεστών», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερες προσλήψεις και εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ Βορρά-Νότου.

 «Ήρωες την ώρα της μάχης, αναλώσιμα εργαλεία μετά», είπε ο κ. Αρβανίτης, σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που η Ευρώπη καίγεται και βουλιάζει, ο αριθμός των πυροσβεστών όλο και μειώνεται».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε ότι «υπάρχουν 4.000 κενές οργανικές θέσεις και αντί να καλυφθούν, έχουμε την “σύγχρονη ανακάλυψη” της εποχικότητας», αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη αλλαγής της εν λόγω πολιτικής ενόψει της κλιματικής κρίσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ρητά και «στο τεράστιο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στον πυροσβέστη του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου, ένα πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της ομιλίας του, «ένα από τα εργαλεία μας είναι η Οδηγία για τον Ευρωπαϊκό Κατώτατο Μισθό. Πρέπει να δράσουμε συλλογικά, με ενιαίο σχέδιο. Μας αφορά όλους».