Σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με μπροστάρη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε χθες στο Στρασβούργο για να ζητήσει ευρωπαϊκή συνδρομή, προκειμένου να στηριχθεί η χώρα μας και να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της από την πρόσφατη θεομηνία. Η κατάσταση περιγράφεται από κυβερνητικά στελέχη πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι η έκταση της καταστροφής είναι μεγάλη, ενώ άμεσα πρέπει οι πληττόμενοι να στηριχθούν οικονομικά για να μπορέσουν να ξαναστήσουν τη ζωή τους από το μηδέν.

Και μπορεί η Ευρώπη να έδωσε το πράσινο φως για την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 2,25 δισ, ωστόσο προαπαιτούμενο είναι να εκτιμηθεί το εύρος της ζημιάς στη Θεσσαλία και να κατατεθούν επίσημα τα στοιχεία στην Κομισιόν. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι το τέλος του 2023 η χώρα μας θα εκταμιεύσει 250 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές (Ταμείο έκτακτων αναγκών, Αγροτική Πολιτική), ενώ από το 2024 σταδιακά, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένονται 500.000.000 ευρώ και από το νέο ΕΣΠΑ σε βάθος χρόνου εφόσον υπάρχουν μελέτες έργων περί το 1,5 δις για υποδομές, αντιπλημμυρικά. Ομάδα κρούσης που θα αποτελείται από Έλληνες και υπαλλήλους της Κομισιόν θα αναλάβει να «τρέξει» το τεχνικό κομμάτι για να «ξεπαγώσουν» οι πόροι και να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Μετά τη ΔΕΘ οι αλλαγές

Η πολιτική διαχείριση του αντικειμενικά πρωτόγνωρου σε ένταση καιρικού φαινομένου που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ενώ και στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί μούδιασμα αλλά και προβληματισμός για αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο σε επίπεδο προσώπων, όσο και δομών. Κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν χθες ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο βάζοντας μερικό φρένο στη φημολογία των τελευταίων ημερών για ανασχηματισμό, ενώ αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν θα φυγομαχήσει, υποσημειώνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις αποτελούν προσωπικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

«Προέχουν οι δομές και όχι τα πρόσωπα αυτή τη στιγμή» επισήμαιναν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έκφραση που από πολλούς ερμηνεύεται ως χρονική μετάθεση των παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς τώρα προέχουν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες, οι οποίες θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ύψος των οποίων θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα του Βελίδειου συνεδριακού κέντρου.