Τέλος στα σενάρια παραίτησης που διακινούνταν το τελευταίο διάστημα μετά και από εκείνη του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, έβαλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 μέχρι τις εκλογές, ούτε σαν υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» τόνισε ερωτώμενος σχετικά.

«Φυσικά ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ο στρατός ούτε άργησε να κληθεί, ούτε άργησε να ανταποκριθεί»

«Έφτασαν οι 600 – 800 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Αυτή ξερίζωσε γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμοι. Μαγνησία, Πήλιο, 4-5 περιφέρειες» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας για την κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί η Πολιτική Προστασία.

Απαντώντας για το αν άργησαν τα 112 ή η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε: «Τα 112 βγήκαν εγκαίρως. Θυμίζω τα 112 βγαίνουν προληπτικά για να προειδοποιήσουν. Την ευθύνη έχει ο δήμαρχος τοπικά. Η εκκένωση στις πλημμύρες μπορούν να γίνουν μόνο σημειακά. Δεν μπορείς να εκκενώσεις τον κάμπο με 200.000 κατοίκους.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν άργησαν να εμπλακούν. Δεν αργήσαμε να τους το ζητήσουμε. Έχουμε άριστη συνεργασία με τον Α/ΓΕΕΘΑ. Τον ευχαριστώ προσωπικά για ό, τι έκανε αυτός και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν άργησαν να τους καλέσουμε, ούτε άργησαν να έρθουν. Είκοσι ελικόπτερα πέταξαν και διέσωσαν πάνω από 4.500 συμπολίτες μας. Από την Τετάρτη έγινε κλήση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ανταποκρίθηκαν αμέσως».

«Θα αξιολογήσουμε τι έχει κάνει ο καθένας»

«Στις επόμενες ημέρες θα δούμε και θα αξιολογήσουμε τα πάντα και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χτίστηκε μια σπέκουλα για εκατόμβη νεκρών και χιλιάδες πτώματα. Ακόμα και ένας νεκρός υπάρχει θλίψη και πένθος, μάχη και αγωνία.

Όμως δεν υπήρξε αυτή η εικόνα. Εδώ έχει γίνει μια τιτάνια προσπάθεια και δεν θα την ακυρώσω. Στείλαμε 2 του μηνός κατεπείγοντα αιτήματα για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Ζητήσαμε ενημέρωση και προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Θα υπάρχει ο χρόνος να αξιολογήσουμε.

Θα έχουμε χρόνο να αξιολογήσουμε τι έχει κάνει ο καθένας. Τα αντιπλημμυρικά στα δάση είναι ευθύνη των Δασαρχείων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός ρεμάτων στα όρια των πόλεων είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Και αντιπλημμυρικά εσωτερικά στους Δήμους ανήκει στους Δήμους και στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχουμε καμία δυνατότητα παρέμβασης σε αυτό».