Κομβική σημασία στο όλο εγχείρημα σχηματισμού κυβέρνησης από τον Α. Σαμαρά, αποκτά η στάση της ΔΗΜΑΡ καθώς όπως όλα δείχνουν το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τουλάχιστον την πρώτη φάση εξαρτά την συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας από την συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ.

Κάνοντας πίσω από την αρχική θέση ότι το ΠΑΣΟΚ θα μετάσχει μόνο σε μια κυβέρνηση περίπου οικουμενική με την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ο Ευάγ. Βενιζέλος δίνει ειδική σημασία στην συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ότι συμπράττει ευθέως σε μια συνεργασία του παλαιού δικομματικού συστήματος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ο Φ. Κουβέλης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Α. Σαμαρά έθεσε επί της ουσίας μία μόνο αλλά καθοριστικής σημασίας προϋπόθεση.Την συμφωνία σε ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης με το οποίο η νέα κυβέρνηση θα προσέλθει στις Βρυξέλλες.

Ένα πλαίσιο στο οποίο «καλό θα ήταν να συμφωνήσουν και ευρύτερες δυνάμεις είτε μετέχουν είτε όχι στην κυβέρνηση». Το ίδιο πλαίσιο έθεσε και ο Ευαγ. Βενιζέλος και το ερώτημα είναι αν τα τρία τουλάχιστον κόμματα μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κορυφαία στελέχη της «άσκοπη επαναστατική γυμναστική».

Τα ίδια στελέχη επιμένουν πως η ΝΔ -παρά το ότι ο Α. Σαμαράς στο νικητήριο μήνυμα του δεν περιέλαβε την λέξη επαναδιαπραγμάτευση -θα επιμείνει στα δώδεκα σημεία που έθεσε προεκλογικά και θα διεκδικήσει την εφαρμογή τους στα πλαίσια της ΕΕ.

Με αυτά τα δεδομένα, στη φάση αυτή είναι μάλλον δευτερεύον το ποιοι και πόσοι θα συμμετάσχουν από κάθε σχηματισμό στην κυβέρνηση κι αν εκτός από πολιτικά στελέχη θα περιληφθούν και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες.