«Για να δώσει το ΠΑΣΟΚ ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση που δε θα συμμετέχει, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο πρόγραμμα».

Με αυτή τη φράση περιέγραψε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη στάση που θα τηρήσει ο Ευαγ. Βενιζέλος στη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά αλλά και στις επόμενες συναντήσεις του, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη που τελείωσε πριν από λίγο στην Ιπποκράτους, για το ΠΑΣΟΚ το μείζον ζήτημα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και αυτό σημαίνει ότι δε θα αρνηθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, αρκεί να υπάρχει συμφωνία στο πρόγραμμα.

Μετά τη συνάντηση ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και τον Ευαγ. Βενιζέλο και τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα δοθεί ένα κείμενο θέσεων στη δημοσιότητα, επί των οποίων το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει συμφωνία, το οποίο εμφανίζεται ως κείμενο κοινής αποδοχής εντός του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γ. Παναγιωτακόπουλος, με γραπτή του δήλωση προτείνει το ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός από τις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης, να μείνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης δείχνοντας ότι έλαβε το μήνυμα της ψήφου και έτσι «να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του».