Την Τετάρτη το βράδυ παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση η παράσταση Ταξιδεύοντας με τον Παναΐτ Ιστράτι που ήταν αφιερωμένη στον ελληνορουμάνο λογοτέχνη Παναΐτ Ιστράτι, τον αποκαλούμενο «Γκόρκι των Βαλκανίων». Με την μοναδική και πρωτότυπη αυτή παράσταση εγκαινιάστηκαν οι δραστηριότητες του Ελληνικού Σχεδίου που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά το κοινό είχε τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τον Δήμο Αβδελιώδη όχι μόνο να σκηνοθετεί, αλλά και να ερμηνεύει.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, με τη συνεργασία της Μπουμπουλίνας Νικάκη, σύστησε στο κοινό την ιδιαίτερη γραφή του Ιστράτι σαν σκηνοθέτης αλλά και σαν από σκηνής αναγνώστης. Η παράσταση αυτή ήταν πρωτότυπη στην φόρμα της με παράλληλη συναυλιακή χρήση τραγουδιών και μουσικής αλλά και φυσικούς κινηματογραφικούς ήχους δεμένους με τέτοιον τρόπο που κάποιος δεν μπορούσε να διακρίνει αν το κείμενο επιλέχτηκε για να υποστηρίξει τα τραγούδια ή το αντίθετο. Η εξαιρετική Μαρία Φαραντούρη με 2 τραγούδια και δύο ακόμα νεαροί ερμηνευτές, ο Νικόλας Στυλιανού και η Αρετή Κετιμέ, συμμετείχαν στο μέρος αυτό και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού για τις ερμηνείες τους. Την σκηνική επιμέλεια υπέγραψε η Μαρία Πασαλή και την μουσική επιμέλεια ο Γιώργος Ευσταθίου.

Στο πρώτο μέρος οι θεατές παρακολούθησαν την παράσταση Το μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γεώργιου Βιζυηνού σε διασκευή και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Το χειροκρότημα κέρδισε άξια η ηθοποιός Μαρίνα Αργυρίδου για την μοναδική ερμηνεία της. Την παράσταση συνόδευαν ζωντανά δύο μουσικοί, ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης και η Όλγα Σμιρνόβα σε πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ο Βαγγέλης Γιαννάκης.