Η ιστορική επέτειος των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα αποτελεί την αφορμή για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών που θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου 2010 στους Δελφούς.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ένα επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Μαραθώνας, η επόμενη μέρα» κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ «2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα», σε σκηνοθεσία Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού και κείμενα του καθηγητή Φάνη Κακριδή.

Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Μαραθών: Στο έργο 8 σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών» και η θεατρική παράσταση «Αχαρνείς του Αριστοφάνη», από το ΚΘΒΕ στο θέατρο «Φρύνιχος», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, συμπληρώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η σκηνοθέτιδα Μέμη Σπυράτου παρουσιάζει την παράσταση «Μαραθώνας 2.500 χρόνια μετά. Προσκλητήριο σε φίλους και εχθρούς». Η παράσταση αυτή αποτελεί ένα συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεατρική ερμηνείας, ενώ στην αυτόνομη εκδήλωση με τίτλο «Ο ήχος των Κρουστών» δύο από τους κορυφαίους μουσικούς της Ελλάδας, ο Πέτρος Κούρτης και ο Δημήτρης Δεσύλλας, επιμελούνται το πρόγραμμα των μουσικών εργαστηρίων, διαλέξεων και μουσικών παραστάσεων.

Σχετικά με το κόστος των φετινών εκδηλώσεων, το οποίο δεν θα ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ, η η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πρύτανις και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, κ. Αρβελέρ επισήμανε ότι: «παρά του ότι είχαμε μείωση του προϋπολογισμού μας, έχοντας την ωριμότητα και την επαγγελματικότητα, το φετινό πρόγραμμα δεν υποφέρει ούτε από ποιότητα ούτε από ποσότητα».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.