«Πώς φανταζόταν τον 21ο αιώνα ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας και σε ποιον βαθμό επαληθεύεται;» είναι ο τίτλος της ομιλίας του Βασίλη Βαμβακά αύριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το είδος της επιστημονικής φαντασίας αποτελεί κομβικό στοιχείο της χολλυγουντιανής παραγωγής. Οι κινηματογραφικές προβολές του μέλλοντος δεν σκιαγραφούν απλώς μια οραματική ή εφιαλτική συνθήκη σε άγνωστο χρόνο και χώρο, αλλά ταυτόχρονα μια εικονογραφική επεξεργασία των κοινωνικών και πολιτικών συμβάσεων του παρόντος και του παρελθόντος. Γι’ αυτόν το λόγο αποκτούν μεγάλη σημασία τόσο για μια ιστορική όσο και για μια σύγχρονη κατανόηση των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών σχέσεων.
Η εκδήλωση εντάσσεται σε ένα θεματικό κύκλο που εξετάζει τις ανάγκες που καλούνται να υπηρετήσουν οι επιστήμες και η τεχνολογία στην αυγή του 21ου αιώνα. Μέσα από πρωτότυπες διαδρομές, η Στέγη επιχειρεί να συμβάλλει στη συζήτηση γύρω από την πρόοδο των θετικών επιστημών και τις τεχνολογικές εξελίξεις που σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, αποτελεί μια διαρκή ανάγκη.

Ο Βασίλης Βαμβακάς είναι Λέκτορας Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδικός σε θέματα Πολιτικής Επικοινωνίας και Μαζικού Πολιτισμού

22 Φεβρουαρίου 2011
19:00 – 21:00 | Μικρή Σκηνή
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα