Πολύ εύκολα ξεγελάει το μάτι και δίνει την εντύπωση ότι φυλασσόταν 100 χρόνια σε χρηματοκιβώτιο ελβετικής τραπέζης. Λαμποκοπάει σαν καινούργια-παλιά. Κι όμως είναι μια σύγχρονη κατασκευή. Δείτε τον μικροσκοπικό, δίχρονο, υγρόψυκτο κινητήρα και τις λεπτομέρειες.. Το πιρούνι, τις μανέτες, το πίσω φωτιστικό, τα όργανα, τους καθρέπτες.

Και ύστερα η λογική αγανακτεί! Τι είναι τέλος πάντων αυτό το δημιούργημα; Παλιό; Νέο; Οφθαλμαπάτη; Μεράκι; Ψώνιο;

Απλά πράγματα: μοιάζει να ξέφυγε άθικτο από το 1910 και δύο παγκόσμιους πολέμους, όμως το δίτροχο που βλέπετε είναι ολοκαίνιουργιο και κατασκευάζεται από την νεότευκτη εταιρεία Janus Motorcycles.

Η Janus εδρεύει σε μια επαρχιακή πόλη της πολιτείας Ινδιάνα των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε από τους Devin Biek και Richard Worsham, δύο τύπους που τούς σφηνώθηκε η ιδέα να χρησιμοποιήσουν την αισθητική των μοτοσυκλετών του χτες (για την ακρίβεια του προχθές και του παραπροχθές) σε νέα μοντέλα. Αποτέλεσμα πρώτο: το Αλκυών 50, που από το όνομα και μόνο δείχνει ότι οι ευέλπιδες επιχειρηματίες μας ελπίζουν σε καλές μέρες –ακόμα και εν μέσω οικονομικού χειμώνα.

Ο δίχρονος, υγρόψυκτος κινητήρας αγοράζεται από την ισπανική Derbi, ενώ οι αναρτήσεις από την ιταλική EBR. Η τροφοδοσία επιτυγχάνεται μέσω ενός καρμπυρατέρ Dell’Orto 17χιλ. Η μοτοσυκλέτα “εποχής” προσφέρει μανιβέλα αλλά και μίζα, εξάτμιση τύπου ΜΧ με θάλαμο διαστολής και σιλανσιέ-πιπίνι στριγγλό, σύν “υποχρεωτικά” ζάντες με 36 ακτίνες.

Στα παράξενα της υπόθεσης να προσθέσουμε ότι το πλαίσιο κατασκευάζεται με τα χέρια από ντόπιους μεταλλοτεχνίτες Αμις, αυτούς ξέρετε, που για θρησκευτικούς λόγους αρνούνται να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικά εργαλεία ή οτιδήποτε σύγχρονο.

Η τελική φτάνει τα 88 χαω –ναι η Αλκυών είναι φτιαγμένη για ταξίδι. Μη γελάτε, 88 χαω το 1910 ήταν αστρονομική ταχύτητα. Επιπλέον προτέρημά της είναι η χαμηλή κατανάλωση. Γύρω στα 3,4 λτ/100 χλμ δηλώνει η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι η αυτονομία φτάνει τα 320 χλμ.

Το βασικό μοντέλο κοστίζει 3.900 αμερικάνικα δολάρια, ενώ η πιο πλούσια έκδοση 5.300 δολάρια, προφανώς λόγω των δερμάτινων σαμαριών. Η άποψή μας; Πανέμορφη κατασκευή, αλλά ο μικροσκοπικός δίχρονος κινητήρας και ειδικά ο ήχος του μάλλον θα καταστρέφουν την οπτική μαγεία.