Για όσους θέλουν να φτιάξουν επιτέλους μια μοτοσυκλέτα μόνοι τους, ή απλά να περάσουν δημιουργικά κάποιες δύσκολες χειμωνιάτικες νύχτες, έχουμε να προτείνουμε τα χάρτινα μοντέλα της Yamaha.

Η πρώτη μας επαφή με τα μοτοσυκλετιστικά Οριγκάμι της εταιρείας της Iwata έγινε πριν είκοσι χρόνια, το 1997 –όταν μετά από αλλεπάλληλες διακεκομμένες προσπάθειες καταφέραμε να κατεβάσαμε μέσω ενός πανάρχαιου μόντεμ το αρχείο pdf με τα σχέδια ενός κόκκινου R1.

Πάμπολλες ώρες αργότερα, στη διάρκεια των οποίων έγινε αντιληπτό πόσες ήταν οι απαιτούμενες δεξιότητές, ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση εκείνου του χάρτινου μοντέλου.

Από τότε τα χάρτινα μοντέλα της Yamaha έχουν αυξηθεί και έχουν γίνει πιο πολύπλοκα. Δηλαδή… πολύ πιο πολύπλοκα. Για παράδειγμα το οριγκάμι R1 του 1999 αποτελείτο από 167 κομμάτια, ενώ αυτό του 2017 από 914!

Το πράγμα έχει αγριέψει ή σοβαρέψει, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς. Η πιστότητα των μοντέλων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά και πλέον απαιτεί αφοσίωση δεκάδων ορών επίπονης ακριβείας και επίμονης δεξιοτεχνίας. Σε τέτοιο βαθμό που πλέον η τυχόν μοντελική εμπειρία ή/και ο ειδικός εξοπλισμός αποτελούν σαφώς πλεονέκτημα.

Μην υποτιμάτε τη διαδικασία: η κατασκευή ενός πολύπλοκου μοντέλου οριγκάμι απαιτεί την άσκηση δεξιοτήτων και την επιστράτευση ικανοτήτων οι οποίες ακριβώς απαιτούνται για οποιοδήποτε μεγάλο και δύσκολο πρότζεκτ.

Σήμερα τα προσφερόμενα μοντέλα ποικίλουν από το Vmax (και στις δύο εκδόσεις του) ως την MT-01 και την αγωνιστική Μ1 του 2013. Επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα (εδώ) και κατεβάστε το μοντέλο που σάς αρέσει. Μέχρι και ζώα και διοράματα ολόκληρα προσφέρει δωρεάν η Yamaha Papercraft.

Η οποία παρεμπιπτόντως κλείνει 20 χρόνια δημιουργικής παρουσίας, επέτειο που γιορτάζεται με τη δημιουργία του χάρτινου μοντέλου της ΥΑ-1, της πρώτης μοτοσυκλέτας της Yamaha (1955). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το κατεβάσουν στα τέλη της χρονιάς.

Αν το σκεφτεί κανείς, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα σαν δώρο, αν και βέβαια απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο προφίλ ατόμων με προτιμήσεις σαφώς αντίθετες από την πολύωρη ενασχόληση με τα «κοινωνικά μέσα» και το «έξυπνο» κινητό τους.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως η Yamaha Papercraft ενθαρρύνει τους ασχολούμενους να υποβάλουν τα μοντέλα τους, ώστε να συμπεριληφθούν στην on-line φωτογραφική έκθεση (gallery) της ιστοσελίδας της όπου προβάλει τα καλύτερα αποτελέσματα.

yamaha-papercraft-mt10-overhead yamaha-papercraft-mt10 yamaha-papercraft-r1 Bildschirmfoto