Η καραντίνα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσετε όσες σειρές έχετε στο «συρτάρι». Μία από τις σειρές που… ξεκαθάρισε και το lordoftheseries.gr είναι το «Luther» το οποίο προβλήθηκε από το BBC.

Ακολουθεί πλήρες review της σειράς «Luther» χωρίς το παραμικρό spoiler. 

O John Luther είναι Διευθυντής Ελεγκτής Ντετέκτιβ που εργάζεται για τη μονάδα Σοβαρών Εγκλημάτων. Πρόκειται για αστυνομικό αφοσιωμένο, παθιασμένο και μερικές φορές επικίνδυνο σε σχέση με τη βία.

Παρόλα αυτά ο Luther έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την αφοσίωσή του, καθώς ποτέ του δεν κατάφερε να μην χαθεί στο σκοτάδι των εγκλημάτων που ερευνά. Για τον Luther, η δουλειά έρχεται πάντα πρώτη. Η αφοσίωσή του είναι κατάρα και ταυτόχρονα και ευλογία για τον ίδιο και για τους ανθρώπους που τον περιτριγυρίζουν.

Η πρώτη season του «Luther» προβλήθηκε το 2010 όπου πιστεύω ήταν και η καλύτερη. Ουσιαστικά εδώ είναι που γνωρίζουμε και την μεγάλη σύμμαχο-φίλη-εχθρό Alice Morgan που την ενσαρκώνει φανταστικά η Ruth Wilson. Βέβαια κακά τα ψέματα όλη η σειρά είναι ο ηθοποιός Idris Elba όπου είναι και ο πρωταγωνιστής. Σε αυτή την season ακολουθούμε τον Luther σε διάφορες υποθέσεις που έχει να λύσει χαμένος στα δικά του προσωπικά προβλήματα και με ένα πάρα πολύ δυνατό φινάλε.

Στη δεύτερη season που προβλήθηκε το 2011 την θεωρώ ίσως την πιο αδύναμη. Το μοτίβο της κάθε υπόθεσης ανά ένα-δύο επεισόδια δεν αλλάζει αλλά το main story είναι λίγο μονότονο. Βέβαια αρχίζοντας την επόμενη season καταλαβαίνεις πως η συγκεκριμένη απλά «έστρωνε» την ιστορία. Όπως προαναφέραμε ο Luther είναι αρκετά περίεργος χαρακτήρας, κάτι που περνάει και στην δουλειά του και παρεξηγείται αρκετά από τους συναδέλφους και ανωτέρους του.

Στην τρίτη season που προβλήθηκε το 2013 ο Luther βρίσκεται αντιμέτωπος πια με των εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί. Έτσι μαζί με τις υποθέσεις που πασχίζει να λύσει, πρέπει να προσέχει και τις πράξεις του για να μην δίνει δικαιώματα. Όλη η season έχει δύο βασικούς «κακούς» όπου ο Luther καλείται να αντιμετωπίσει. Ίσως η καλύτερη season μετά την πρώτη με πολύ δυνατές σκηνές.

Η τέταρτη season που προβλήθηκε το 2015, και την λες πιο πολύ σαν δύο επετειακά επεισόδια παρά ολοκληρωμένη season. Η υπόθεσή της είναι πάλι με την παλιά γνώριμη φίλη του Luther, Alice Morgan όπου ξαναμπαίνει στην ζωή του και την αναστατώνει. Μέσα σε δύο επεισόδια πιο πολύ πήραμε την δόση μας από Luther μετά από δύο χρόνια παρά ότι είδαμε μία νέα season.

Η πέμπτη και η τελευταία season προβλήθηκε το 2019 και θα μπορούσε εν μέρη να είναι η συνέχεια της 4ης season. Και εδώ ο Luther πέρα από την Alice Morgan επικεντρώνεται στην λύση δολοφονιών ενός κύριου «κακού» και όχι τόσο σε αυτοτελή υποθέσεις ανά επεισόδιο. Εδώ καταλαβαίνουμε πως πια η ζωή του Luther είναι μόνο η δουλειά του και τίποτε άλλο, ακόμη και αν αυτό του στερεί την ευτυχία του, αλλά και τον χαμό αγαπημένων του προσώπων.

Σε γενικές γραμμές η σειρά «Luther» είναι αρκετά καλή. Βέβαια η γνώμη μου είναι πως κύριος λόγος παρακολούθησής της είναι ο Idris Elba όπου υποκριτικά είναι εξαιρετικός. Απαρατήρητη όμως δεν περνάει καθόλου και η Ruth Wilson που υποδύεται την Alice Morgan, αλλά με την λιγοστή συμμετοχή της σε όλη την σειρά δεν μπορεί δίκαια να συγκριθεί.

Όπως προαναφέραμε η πρώτη και η τρίτη season είναι οι καλύτερες από όλη την σειρά. Αυτό δεν σημαίνει πως οι υπόλοιπες θα σας χαλάσουν εκνευριστικά σε κάτι, απλά είναι ένα επίπεδο πιο κάτω. Σεναριακά η σειρά είναι περίπου στο ίδιο μοτίβο με τις κλασσικές αστυνομικές ανθολογίες, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση οι περιπτώσεις όλων των υπόπτων, είναι αρκετά έξυπνες που σου κρατάει το ενδιαφέρον. Αν είστε λάτρεις των αστυνομικών σειρών, το Luther πρέπει να βρίσκεται οπωσδήποτε στην συλλογή σας.

Δυστυχώς η σειρά τελειώνει κάπως απότομα χωρίς όμως να σημαίνει πως δεν μπορεί να σταθεί σαν τέλος. Ο Idris Elba σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφέρει πως δεν υπάρχουν σχέδια για μία νέα έκτη season, καθώς αν υπάρξει ποτέ συνέχεια θα ήθελε να είναι σε μορφή ταινίας, πράγμα που μπορεί να μην είναι πολύ μακρινό.