Ανακοίνωση εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για «εκβιαστικά διλήμματα που έθεσαν την παραμονή των εκλογών, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι», όπως τιτλοφορείται το κείμενο.

Η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για «μεμονωμένες συμπεριφορές», με Μέσα και δημοσιογράφους να θέτουν λίγο πριν την κάλπη «εκβιαστικά διλήμματα, με βάση αστήρικτες πληροφορίες και εκτιμήσεις»,  κάτι που χαρακτηρίζει «λυπηρό φαινόμενο».

Το διοικητικό συμβούλιο ζητά τη συνδρομή του ΕΣΡ για τον έλεγχο των Μέσων. Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν θα αφήσει «ανέλεγκτες, ούτε ατιμώρητες» την καταπάτηση και αγνόηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η ανακοίνωση κλείνει, με το αίτημα το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της Ένωσης να μεριμνήσει, «ώστε παρόμοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δσ της ΕΣΗΕΑ…

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαπίστωσε το λυπηρό φαινόμενο της συνειδητής επιλογής ορισμένων Μέσων και μεμονωμένων συναδέλφων να θέτουν έως και την ύστατη ώρα πριν την λαϊκή ετυμηγορία εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες με βάση εξόφθαλμα αστήρικτες πληροφορίες και εκτιμήσεις. Αναμένουμε συνεπώς από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να ασκήσει τις εξουσίες του ελέγχοντας, όπως έχει υποχρέωση, τα εμπλεκόμενα Μ.Μ.Ε.

Οι μεμονωμένες αυτές συμπεριφορές, εκτός του ότι στρέφονται ευθέως κατά των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών, αποτελούν αναμφίβολα καταπάτηση και αγνόηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τις οποίες δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ανέλεγκτες, ούτε ατιμώρητες.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, προς πάσα κατεύθυνση ότι η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποιότητας της δημοκρατίας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τις θέσει υπό αμφισβήτηση και για το λόγο αυτό ζητάμε από το αρμόδιο Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της Ένωσής μας να μεριμνήσει, ώστε παρόμοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.