Νέα περίπτωση λογοκρισίας περιεχόμενου ήρθε στο φως της δημοσιότητας για τη γειτονική Τουρκία. Με τελευταίο «θύμα» το Netflix και την γνωστή σειρά Designated Survivor.

Όπως μετέδωσε το Variety η πλατφόρμα αναγκάστηκε να πετσοκόψει επεισόδιο της σειράς στο οποίο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως «κακός», κατόπιν απαίτησης αρμόδιας Αρχής της Άγκυρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Netflix που επικαλείται το variety.com, η υπηρεσία, μετά από απαίτηση της Τουρκίας, αφαίρεσε ένα επεισόδιο της σειράς Designated Survivor, ώστε να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία της χώρας. Η αφαίρεση του επεισοδίου αφορά μόνο στις προβολές στην Τουρκία. To Netflix ξεκαθαρίζει ότι το επίμαχο επεισόδιο εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο «σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο».

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω επεισόδιο ο Τούρκος πρόεδρος Fatih Turan, που ενσαρκώνει ο Troy Caylak, δέχεται επίθεση από την αντιπολίτευση ενώ βρίσκεται στις ΗΠΑ για να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου και θα συναντηθεί με τον Tom Kirkman, πρόεδρο των ΗΠΑ, που υποδύεται ο Kiefer Sutherland.

Η συμμόρφωση του Netflix με την εντολή της τουρκικής κυβέρνησης για απόσυρση του συγκεκριμένου επεισοδίου δεν αντιτίθεται στην πολιτική της δημοφιλούς πλατφόρμας σύμφωνα με την οποία συμμορφώνεται με τις εθνικές νομοθεσίες νομοθεσία ώστε να μπορεί να συνεχίζει τη λειτουργία της.

Τέλος σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ υπάρχει σχετική έκθεση πίσω στο 2019 η οποία και αναφέρει ότι υπήρξαν εννέα περιπτώσεις όπου το Netflix λογοκρίθηκε. Τον Ιανουάριο του 2019, η Σαουδική Αραβία στράφηκε εναντίον του δικτύου, απειλώντας με νομικά μέτρα για ένα επεισόδιο του «Patriot Act with Hasan Minhaj».