Σε επίσημη λειτουργία τέθηκε σήμερα η διαδικτυακή πύλη του Αρχείου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Η πλατφόρμα, υπό τον τίτλο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» λειτουργεί μέσω του Συνδέσμου www.digital-herodotus.eu. Στην πύλη έχουν ήδη αναρτηθεί τα πρώτα αρχεία, εικόνας και ήχου, περιλαμβανομένων και ιστορικών ντοκουμέντων της περιόδου 1974. Η λειτουργία της επίσημης ιστοσελίδας του Αρχείου του ΡΙΚ εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II» και του «Interreg Ελλάδα- Κύπρος».

Η ιστοσελίδα ανοίγει πραγματικά παράθυρο στην ιστορία της Κύπρου, αφού οι χρήστες, περιλαμβανομένων των ερευνητών, θα μπορούν εύκολα να περιηγηθούν σε δεκάδες χιλιάδες οπτικοακουστικά και ηχητικά ντοκουμέντα, των οποίων η ανάρτηση θα συνεχιστεί απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Σε πρώτο στάδιο θα αναρτηθούν 3.000 ώρες αρχειακού υλικού οι οποίες ψηφιοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος».

Θα ακολουθήσει η ανάρτηση του παλαιότερου ιστορικού αρχείου του ΡΙΚ, το οποίο καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Εκτός από τα ντοκουμέντα του 1974 θα αναρτηθεί συγκεκριμένα υλικό των περιόδων της αγγλοκρατίας, της δημιουργίας του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, των διακοινοτικών ταραχών, της προ του πραξικοπήματος εποχής, καθώς και της περιόδου μετά τον θάνατο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ

Σύμφωνα με το ΡΙΚ η λειτουργία της επίσημης πλατφόρμας του Αρχείου του «σηματοδοτεί την έναρξη μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και της κοινωνίας, προς την οποία θα διαχέονται σε συνεχή πλέον βάση τα αρχεία του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, όπως αυτά δημιουργήθηκαν και διατηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου».

Το οπτικοακουστικό υλικό διαχωρίζεται, για σκοπούς εύκολης πρόσβασης, σε κύριες κατηγορίες και μικρότερες υποκατηγορίες, όπως «Ενημέρωση», «Πολιτική», «Πολιτισμός», «Κοινωνία», «Αθλητισμός».

Ανάλογες κατηγορίες ισχύουν και στην περίπτωση του ηχητικού υλικού. Η εξερεύνηση της ιστοσελίδας θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες να περιηγηθούν μεταξύ άλλων σε ιστορικές κινηματογραφήσεις και ηχογραφήσεις προηγούμενων δεκαετιών και να θυμηθούν ή να γνωρίσουν όσον αφορά τους νεότερους, εκπομπές που άφησαν εποχή, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Το περιεχόμενο της πλατφόρμας του Αρχείου ΡΙΚ, συνοδεύεται από λεπτομερή τεκμηρίωση, μέσω της οποίας καθίσταται προσβάσιμο και σε άτομα της κατηγορίας ΑΜΕΑ, ενώ διασύνδεση υπάρχει και με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη EUROPEANA<

Στη διαδικτυακή πύλη www.digital-herodotus.eu παρέχονται πληροφορίες για το Αρχείο του ΡΙΚ και τους τομείς δράσης του. Οι τομείς δραστηριότητας του Αρχείου αφορούν το τηλεοπτικό, το ραδιοφωνικό, το μουσικό, το φωτογραφικό Αρχείο, τη βιβλιοθήκη, το μουσείο Ραδιοτηλεόρασης και το Αρχείο γραπτών ντοκουμέντων. Στην κατηγορία Νέα/Ανακοινώσεις παρέχονται πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου Ψηφιακός Ηρόδοτος II

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας του Αρχείου ΡΙΚ έχει ανατεθεί, μετά τις νόμιμες διαδικασίες, στην εταιρεία Pixel Actions, με έδρα τη Λευκωσία.

Η χρηματοδότηση του έργου, έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου κατά 15% στο πλαίσιο του Προγράμματος «Interreg Ελλάδα Κύπρος».