«Η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται»

Ο γερμανικός Τύπος βρίθει και πάλι από δημοσιεύματα για την Ελλάδα


MEDIA
2:27
22/08/2018
«Η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται»
10
loading

Το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα δανειακά προγράμματα, αναπαράγεται και σχολιάζεται από μεγάλη μερίδα του γερμανικού και γερμανόφωνου Τύπου.

«Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης», τιτλοφορεί σχετικό δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, αναπαράγοντας τη φράση που χρησιμοποίησε ο έλληνας πρωθυπουργός. «Σε μία γεμάτη συμβολισμούς εμφάνισή του, ο έλληνας πρωθυπουργός γιόρτασε το τέλος των προγραμμάτων δανεισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τέλος 'μιας σύγχρονης Οδύσσειας', στο τέλος της οποίας η κυβέρνησή του ανέλαβε το πηδάλιο», γράφει το γερμανικό περιοδικό, σχολιάζοντας τους παραλληλισμούς που έκανε ο πρωθυπουργός με την ελληνική μυθολογία.

«Το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα, η οικονομική ανάπτυξη και η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα μετά από μακροχρόνια ύφεση. Ωστόσο, το χρέος, που ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ, παραμένει γιγάντιο, οι Έλληνες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν δραστικές περικοπές του εισοδήματός τους στο διάστημα της κρίσης. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, πολλοί πολίτες, ειδικοί και πολιτικοί δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση ότι η κρίση έχει τελειώσει».

«Πολλούς χαιρετισμούς από την Ιθάκη»

Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα με αφορμή την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος κάνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο νέος Οδυσσέας της Ελλάδας», γράφει η συντηρητική εφημερίδα της Φραγκφούρτης για τον έλληνα πρωθυπουργό. «Ο πολυμήχανος Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα μετά από μακρά Οδύσσεια και πάλι έξω από τα προγράμματα των δανειστών – αυτό το μήνυμα στέλνει στους ψηφοφόρους του. Πολλά προβλήματα παραμένουν όμως άλυτα», σχολιάζει η FAZ, αναφέροντας ως παράδειγμα τις συγκρατημένες επενδύσεις των επιχειρήσεων και τη συνεχιζόμενη έλλειψη οργάνωσης στον διοικητικό μηχανισμό της Ελλάδας.

«Πολλούς χαιρετισμούς από την Ιθάκη», γράφει η ίδια εφημερίδα στον τίτλο εκτενούς ανταπόκρισης στις πολιτικές της σελίδες και σχολιάζει: «Δύσκολα μπορεί να ψέξει κανείς τον Τσίπρα για το γεγονός ότι κατέφυγε τόσο πίσω στην αρχαιότητα κατά την ομιλία του για την εκπνοή του τρίτου και προς το παρόν τελευταίου ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Διότι το παρόν της Ελλάδας είναι τόσο μουντό ώστε μάλλον κάθε έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να αναζητήσει καταφύγιο στο παρελθόν προκειμένου να μην χρειαστεί να πει τόσο πολλά για το εδώ και το τώρα. Το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το τραπεζικό σύστημα στενάζει υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι φόροι είναι υψηλοί, νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν μαζικά την πατρίδα τους». Ο γερμανός ανταποκριτής θεωρεί μισή αλήθεια τον ισχυρισμό ότι τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης διότι, όπως λέει, «τελειώνουν μόνο οι εκταμιεύσεις (σ.σ. προς την Ελλάδα). Η αποπληρωμή […] ακόμη εκκρεμεί». Παρόλα αυτά, ο έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει να μιλήσει για «τέλος των μνημονίων», επισημαίνει η FAZ και παρατηρεί: «Αυτό είναι ό,τι είχε υποσχεθεί στους υποστηρικτές του και πριν από την πρώτη εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015. Το άρθρο κλείνει με τη διαπίστωση ότι «ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα το 2010 σε καμία περίπτωση δεν έχει φθάσει στο τέλος του».

«Γιορτή στην Ιθάκη», τιτλοφορεί, όπως μεταδίδει η deutsche welle, σύντομο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, αναπαράγοντας σχετικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που παραθέτει εν συντομία το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.

«'Μέρα λύτρωσης' για την Αθήνα», σημειώνει η ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. «Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Αθήνα έχει ολοκληρωθεί. Δάνεια ύψους 289 δις ευρώ εμβάσθηκαν (σ.σ. στην Ελλάδα). Ο Τσίπρας εμφανίζεται ανακουφισμένος», παρατηρεί το ρεπορτάζ.

«Η λύση ανατίθεται στιςεπόμενες γενιές»

«Ο Τσίπρας υπόσχεται αναγέννηση της Ελλάδας –ωστόσο η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται», γράφει σε εκτενή της ανταπόκριση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Ο γερμανός ανταποκριτής παίρνει ως αφορμή την επιλογή του έλληνα πρωθυπουργού να κάνει το διάγγελμά του από την Ιθάκη για να θυμίσει το διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, από όπου είχε ανακοινωθεί η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. «Σε αντίθεση με τον μυθικό ήρωα Οδυσσέα, ο πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε να παλέψει με Κύκλωπες καθοδόν προς την Ιθάκη, ούτε άκουσε το σαγηνευτικό τραγούδι των Σειρήνων, που λέγεται ότι απέβαινε μοιραίο για πολλούς ναυτικούς της αρχαιότητας. Ο Τσίπρας πέταξε με το ελικόπτερο στο νησί. Έτσι δεν συνάντησε ούτε τον Σίσυφο, τον οποίο είχε συναντήσει ο Οδυσσέας στον Άδη. Τα βάσανα του Σισύφου θυμίζουν τα όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη οι Έλληνες. Ακόμη κι αν ευρωπαίοι πολιτικοί δεν κουράζονται να παρουσιάζουν διαρκώς το πρόγραμμα διάσωσης ως μεγάλη επιτυχία, οι Έλληνες δεν έχουν πολλούς λόγους να πανηγυρίζουν», σχολιάζει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ. Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η πίεση της λιτότητας διατηρείται και σε καμία περίπτωση δεν έχουν διευθετηθεί όλα τα σημεία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνεχίσουν να εξετάζουν κάθε τρεις μήνες τα 'βιβλία' της Αθήνας και να ελέγχουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Η μοναδική διαφορά της 'νέας εποχής' είναι ότι δεν χορηγείται πλέον άλλη δανειακή βοήθεια».

Σε αυστηρό τόνο το σχόλιο της Neue Zürcher Zeitung: «Το (σ.σ.) ελληνικό κράτος είναι και θα παραμείνει χρεοκοπημένο. Το ότι αυτό το γεγονός μπορεί να κρυφτεί προς το παρόν με βολικό τρόπο κάτω από το χαλί, οφείλεται στη γενναιοδωρία των ευρωπαίων δανειστών. Αυτοί παραιτούνται έως το 2032 από την απαίτηση εξόφλησης των οφειλομένων. Ως εκ τούτου το πρόβλημα του χρέους απλά μετατίθεται στο μέλλον – η λύση του ανατίθεται στις επόμενες γενιές. […] Η σημερινή ηρεμία στην Ελλάδα έχει αγοραστεί με υψηλό τίμημα και ο λογαριασμός θα παρουσιαστεί αργότερα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Θεια Λία

  Κάλυτερα να τρέξει να προλάβει και να τελειοποίηση την Ελληνική διαστημική υπηρεσία για να ξεκινήσει και την οδύσσεια του διαστήματος.
  Μήπως των απαγάγουν εξωγήινοι

 2. avatar ??

  Τσίπρ ο Καβάφης είπε : -Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως την θέλεις...Τούτο προσπάθησε τολάχιστον όσο Μπορείς...
  Αλλά εσυ Καταληψία ΈΚΛΕΙΝΕΣ τα σχολειά για να Μη διαβάσουμε Καβάφη .

 3. avatar Α.Λ.

  Το μόνο χρέος που έχουμε είναι να πετάξουμε έξω τους τοκογλύφους δανειστές και να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα.

 4. avatar ΚΑΝΈΝΑ ΆΓΡΙΟ ΒΟΥΝΌ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΙΣΑΚΙ??

  ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΆΕΙ ΟΎΤΕ ΠΟΥΛΊ ΝΑ ΦΆΕΙ, ΝΑ ΠΆΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΣΑΝ ΤΗΝ ΧΏΡΑ???? ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΕΝΟΧΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΞΩΠΛΑΝΙΤΕΣ!!!!!!!

 5. avatar ΔΑΜΩΝ

  Εεε ρε και να ζουσε ο Οδυσσεας να δειτε τι θα παθαινατε που ρεζιλευετε το ονομα του.

 6. avatar συμβολικό

  το νησάκι (Λαζαρέτο) στο βάθος το χρησιμοποιούσαν για φυλακή και λεπροκομείο.

 7. avatar Βρίθει από … αυστηρότητα ;

  Κι εμείς παραιτηθήκαμε κάποτε από την απαίτηση εξόφλησης οφειλομένων , τα οποία οφειλόμενα δεν προέκυψαν από "πολιτισμένες" συμφωνίες, ούτε από κυβερνητικές κακοδιαχειρίσεις, ούτε από παγκόσμιες οικονομολογικές "κακοδαιμονίες" ! Προέκυψαν μάλλον από ακατάσχετη βία, της οποίας οι συνέπειες μακάρι να ήταν μόνον οικονομκές... κι όμως πρακτικά διεγράφησαν τα απίθανα αυτά "χρέη" .... χωρίς καν να "παρουσιαστεί αργότερα ο λογαριασμός" !!! Έτσι για την ιστορία.....και για τους εκούσια ανιστόρητους !

 8. avatar Θορπ

  FAZ: Η απάντηση στους προβληματισμούς σας
  Τα λέει όλα τούτο το Άσμα , αν μπορείτε νοιώστετο
  Αν ΟΧΙ βγάλτε το σκασμο την δουλειά σας την κάνατε χάρις σ' αυτόν!

  Τις αμαρτίες τις δικές μου αν χρειαστεί να τις μετρήσω
  από τα δέκα δάχτυλα μουμόνο τα πέντε θα κρατήσω.
  Μα το δικό σου αμάρτημα του κόσμου όλα τα δάχτυλα.
  Τώρα το δίκιο σου γυρεύεις μες στο ποτό και μες στη ζάλη
  κι όλο μετράς στα δάχτυλά σου τις αμαρτίες που ’χω κάνει.
  Μα το δικό σου αμάρτημα του κόσμου όλα τα δάχτυλα.

 9. avatar Επομενος στοχος η διαγραφη μερους του χρεους

  Η τυπικη εοδος απο τα μνημονια σιγουρα ειναι μια επιτυχια και για να επιτευχθει ολες οι κυβερνησεις απο το 2010 γονατισαν τον ελληνικο λαο.Ομως οπως επισημαινουν εγκυρα οικονομικα εντυπα ,η Ελλαδα για να ξαναπεταξει μονη της χρειαζεται ενα νεο σχεδιο Μαρσαλ.Μερος του επονειδιστου χρεους το οποιο φορτωθηκε στον λαο για να σωθουν οι τραπεζες και οι τραπεζες τους πρεπει να διαγραφει.Ας το υιοθετησουν επι τελους οι μεγαλοι της ΕΕ και αςτο υλοποιησουν.Μεσα σε μια υγειη Ευρωπη δεν ειναι δυνατον να παρακολουθουν μια αρρωστη οικονομικα και με δικες τους ευθυνες (λογω των λανθασμενων και καθ ομολογια τους προγραμματων που επεβαλαν ) Ελλαδα απλα ως κριτες.Η αλληλεγγυη προς το αδυναμο μελος πρεπει να εκφρασθει εμπρακτα.Το οφειλουν στον ελληνικο λαο.

  1. avatar τριαλαρο

   καλά [...] μας οφείλουν μεταξύ μας. Ξέρεις οι τραπεζίτες θα σου πουν ναι φταίμε.
   Βλέπεις και μονόκερους όταν περπατάς, γιατί μάλλον σε παραμύθι ζεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει