Στις 28 Απριλίου του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το οποίο γίνεται νόμος με την ψήφο της πλειοψηφίας των βουλευτών. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Έτσι, σχεδόν δύο χρόνια μετά το μαύρο στη Δημόσια Τηλεόραση αποφασίζεται η κατάργηση της… διαδόχου ΝΕΡΙΤ από την προκάτοχο ΕΡΤ σε συνδυασμό με την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Σε όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε ένας αυτοδιαχειριζόμενος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με την ονομασία ΕΡΤ Open, ο οποίος ιδρύθηκε μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ. Σκοπός του ήταν να αναμεταδίδει – αρχικά – ειδήσεις αλλά και βίντεο. Αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για τη μετάδοση του τηλεοπτικού… αέρα με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, EBU. O ευρωπαϊκός τηλεοπτικός φορέας ήταν στην ουσία, εκείνος ο οποίος παρείχε υποστήριξη για τη μετάδοση του προγράμματος της ΝΕΤ και της ΕΤ3 μέσω δορυφόρου αλλά και μέσω διαδικτύου. Η υποστήριξη αυτή όμως, διακόπηκε στις 21 Αυγούστου, όταν και άρχισε να μεταδίδει η Δημόσια Τηλεόραση, ενώ οι πομποί της ΕΡΤ επαναλειτούργησαν προβάλλοντας το πρόγραμμα της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

Η στέγαση και οι διαφωνίες

Ήδη είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να αποκτήσει μόνιμη στέγη η EΡΤ Open, καθώς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το μαύρο, ενημερωτικές εκπομπές αλλά και δελτία ειδήσεων μεταδίδονταν από το πεζοδρόμιο του ραδιομεγάρου. Ακολούθησαν εκατέρωθεν αντιδράσεις για το πού θα στεγαζόταν το ΕΡΤ Open. Τελικά, στις 30 Ιανουαρίου του 2014, έγιναν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεών, οι οποίες θα βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με τα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, απέναντι ακριβώς από το ραδιομέγαρο.

Το ΕΡΤ Open συνεχίζει να λειτουργεί παρά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

H ΕΡΤ ξαναλειτουργεί, ωστόσο το ΕΡΤ Open συνεχίζει να μεταδίδει παράλληλα το πρόγραμμά του, κόντρα στις πιέσεις που δέχόταν κατά καιρούς από τη διοίκηση της εταιρείας να διακόψει τη λειτουργία του. Όπως ισχυρίζονται κάποιοι εργαζόμενοι, αλλά και συνδικαλιστές, ο φορέας συνέχισε να λειτουργεί παράλληλα με τη… μαμά ΕΡΤ κυρίως για συναισθηματικούς αλλά και ιστορικούς λόγους με δεδομένη την παρουσία και το ρόλο της καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τα πρώτα ρήγματα

Κατά τη διαδρομή της της υπήρξαν διαφωνίες με τους απολυμένους του Δεύτερου Προγράμματος, καθώς και με ραδιοφωνικούς παραγωγούς, οι οποίοι αποσχίστηκαν συγκρουόμενοι με τους επικεφαλής της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σημείο τριβής αποτέλεσε ο ρόλος και οι επιδιώξεις του φορέα. Χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουση με τεχνικό, ο οποίος είχε παραχωρήσει την τεχνική υποδομή καθώς και τον πομπό και ήταν τους πρωτεργάτες του EΡΤ Open. Πέρα από τον αγωνιστικό… χαρακτήρα που είχε κατά την ίδρυσή του το ΕΡΤ Open, κρύβει και μία ιστορία, η οποία εμπεριέχει πολλά αμφισβητούμενα στοιχεία.

Οι καταγγελίες για υπεξαίρεση εξοπλισμού

Tα στοιχεία του συγκεκριμένου μηχανικού τηλεπικοινωνιών που μιλάει στο newsbeast.gr βρίσκονται στη διάθεσή μας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, υπήρξε ο τεχνικός διευθυντής του καναλιού 15 πριν την έναρξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, εγχείρημα το οποίο περιελάμβανε την εγκατάσταση του κέντρου εκπομπής στο Γαλάτσι, ιδιοκτησία της Κανάλι 15 Α.Ε. «Όταν έκλεισε η ΕΡΤ μεσολάβησα για τη σύνδεση του πομπού με το EΡΤ Open, με την προϋπόθεση πως εφόσον ανοίξει και πάλι η ΕΡΤ θα σταματούσε η εκπομπή. Στην πορεία, ενώ υπήρχαν πομποί προερχόμενοι από ιδιώτες, οι οποίοι εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του ΕΡΤ Open, ανακάλυψα ότι ένας από αυτούς είχε κλαπεί από την ΕΡΤ μέσα από το ραδιομέγαρο. Απείλησα τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ ότι θα απευθυνθώ στον εισαγγελέα εάν δεν επιστραφεί, κάτι που δεν έγινε», σημειώνει. «Τον Απρίλιο του 2014 και για 10 μήνες μεταφέραμε όλο το εργαστήριο και την υποστήριξη δικτύου των πομπών της ΕΡΤ σε συνεννόηση με στέλεχος της ΕΡΤ στις εγκαταστάσεις του Open. Aνάμεσα σε αυτά ήταν και εξοπλισμός, τον οποίο χρησιμοποιούσα στο δικό μου γραφείο. Τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Ert Open. Οι εγκαταστάσεις ήταν αρχικά ένας χώρος, ο οποίος ανήκε στην ΕΡΤ, ενώ ο υπόλοιπος διαμορφώθηκε για την εκπομπή των προγραμμάτων, νοικιασμένος από ιδιώτη και την ΠΟΣΠΕΡΤ», συνεχίζει περιγράφοντας τα γεγονότα. Ο ίδιος αναφέρει ότι μετέφερε αρχικά τον εξοπλισμό του στο δημόσιο χώρο που ανήκε στην ΕΡΤ, ωστόσο οι συνδικαλιστές φρόντισαν να τον μεταφέρουν σε παρακείμενο σημείο, όπου δεν είχε καμία δικαιοδοσία παρέμβασης η διοίκηση της εταιρείας. Έτσι όταν υπέβαλε σχετικό αίτημα προς τη σημερινή διοίκηση, ήταν αδύνατον να του επιστραφούν, καθότι όπως ο ίδιος λέει τα αντικείμενα είχαν μεταφερθεί από το δημόσιο, σε ιδιωτικό χώρο. «Όταν τους ανέφερα ότι θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη, με απείλησαν και με έδιωξαν με τη βία. Έτσι προχώρησα σε μήνυση για υπεξαίρεση και ξυλοδαρμό». Το ΕΡΤ Οpen συνέχισε να λειτουργεί, τόσο μέσα από τον ιστότοπο, τον οποίο διαχειρίζεται η ΠΟΣΠΕΡΤ, καθώς και μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα των 106,7 μεγάκυκλων.

Το αυτόφωρο

Την Τετάρτη το μεσημέρι η αστυνομία εισέβαλε στον πομπό της «ertopen», στο Γαλάτσι και προσήγε τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, καθώς και τον ταμία της Ομοσπονδίας και μέλος του γενικού συμβουλίου του ΜΕΤΑ, Δημήτρη Κούνη.

Η ρήξη με την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση

Η αστυνομία επικαλέστηκε την παράνομη μετάδοση του προγράμματος της «ertopen» από τη συχνότητα 106,7. Τα δύο συνδικαλιστικά στελέχη προσήχθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς βρίσκονταν στο σημείο και ανέλαβαν την ευθύνη για την εκπομπή σήματος, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά για να μην οδηγηθεί στο τμήμα, ο τεχνικός ροής που βρισκόταν εκείνη την ώρα στον πομπό. Σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη της πρωτοβουλίας έκαναν λόγο για “προσπάθεια φίμωσης”. Σε δεύτερη ανακοίνωση που δημοσιεύεται λίγη ώρα αργότερα στην ιστοσελίδα του ΕΡΤ Open αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Δεν το έκανε ο Σαμαράς, το κάνει ο Τσίπρας”, αποτελώντας ένα ακόμα σημάδι ότι οι σχέσεις των μελών της ΕΡΤ Open με την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση έχουν διαρραγεί… οριστικά (;).

Τα αίτια…

Ο λόγος της ρήξης; Σύμφωνα με εργαζόμενους, οι οποίοι καταγγέλλουν τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές ήταν ότι το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αφαιρούσε το δικαίωμα από τους συνδικαλιστές να συμμετέχουν στη διοίκηση της εταιρείας, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες καθώς η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Διαβάστε εδώ την καταγγελία προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων