Ο δρ. Μίχαελ Γκρέγκερ έχει γράψει τέσσερα μπεστ σέλερ βιβλία με θέμα τη μακροζωία και την υγιεινή διατροφή. Έχει αφιερώσει την καριέρα του στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η διατροφή και οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής και μοιράζεται τα ευρήματά του στα βιβλία του και στη φιλανθρωπική οργάνωση Nutritionfacts.org.

Ο 51χρονος γιατρός, εφαρμόζει τα ευρήματα των ερευνών και στη ζωή του, όπως δήλωσε στο «Business Insider», και είναι μεγάλος υποστηρικτής των συνηθειών που επιμηκύνουν τη ζωή, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση με κάποιου είδους δραστηριότητα.

Ο Γκρέγκερ μοιράστηκε τέσσερα πράγματα που προσπαθεί να κάνει καθημερινά για να ζήσει όσο το δυνατόν πιο μεγάλη και υγιή ζωή.

Τρώει μούρα, λαχανικά και λιναρόσπορο

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Γαλάζιων Ζωνών και να επικεντρώσουμε τη διατροφή μας γύρω από ολόκληρες φυτικές τροφές», είπε ο γιατρός.

Οι Γαλάζιες Ζώνες, όπως εξηγεί, είναι μικρές περιοχές – όπως η Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας – όπου ο πληθυσμός ζει περίπου 10 χρόνια περισσότερο από τον μέσο όρο της χώρας.

Οι άνθρωποι εκεί ακολουθούν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ζωικά προϊόντα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η δίαιτα της Γαλάζιας Ζώνης είναι παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται ευρέως ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής.

«Ουσιαστικά πρόκειται για τροφή που φυτρώνει από το έδαφος», δήλωσε ο γιατρός.

Ο Γκρέγκερ προσπαθεί να τρώει καθημερινά μούρα και σταυρανθή λαχανικά (γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες). Συχνά τα αναμειγνύει σε ένα smoothie που πίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρωινό, εν τω μεταξύ, είναι συνήθως βρώμη με κεράσια, καρύδια, κολοκυθόσπορους και σκόνη κακάο.

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως η σουλφοραφάνη, μια ένωση που μπορεί να εξουδετερώσει τις τοξίνες και να μειώσει τη φλεγμονή, ενώ τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, τονίζει ο Γκρέγκερ.

Τρώει επίσης μία κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο κάθε μέρα, επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες λιγνάνων, οι οποίες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το πασπαλίζει στη βρώμη ή τον προσθέτει σε ένα smoothie.

Σμούθι

Χρησιμοποιεί διάδρομο γυμναστικής στο σπίτι

Η καθιστική ζωή, ή το να κάθεστε 10 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ ο ενεργός τρόπος ζωής είναι γνωστό ότι έχει ένα τεράστιο φάσμα από οφέλη, από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς έως τη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Κάθε φορά που ο Γκρέγκερ εργάζεται από το σπίτι, περπατάει σε ένα διάδρομο γυμναστικής ρυθμισμένο σε χαμηλή ταχύτητα. Υπολογίζει ότι κάνει περίπου 17 χιλιόμετρα την ημέρα.

Ανεβάζει παλμούς με έντονη άσκηση

Ο Γκρέγκερ φροντίζει να ανεβάζει τον καρδιακό του ρυθμό κάθε μέρα με κάποιο τρόπο, με στόχο 90 λεπτά μέτριας ή 40 λεπτά έντονης άσκησης. Βέβαια, όπως παραδέχεται, η διατήρηση υγιεινών συνηθειών μπορεί να είναι δύσκολη όταν ταξιδεύεις. Έτσι, αξιοποιεί ό,τι έχει στη διάθεσή του.

«Το νέο διαμέρισμα που έχω δίπλα στο αεροδρόμιο βρίσκεται στον 18ο όροφο, οπότε προσπαθώ να κάνω τζόκινγκ στους ορόφους κάθε μέρα», είπε. Επίσης, παίρνει μαζί του ένα λάστιχο αντίστασης και κάνει burpees αν το μέρος όπου μένει δεν έχει αρκετές σκάλες.

Καταναλώνει θερμίδες μέσα στην ημέρα

Το να τρώτε νωρίς, παρά αργά μέσα στην ημέρα, θεωρείται ευεργετικό για την υγεία και τη μακροζωία λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο κιρκάδιος ρυθμός μας, δήλωσε ο Γκρέγκερ.

Ο ίδιος ακριβώς αριθμός θερμίδων που καταναλώνεται το βράδυ προκαλεί μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα το πρωί και απορροφούμε λιγότερα τριγλυκερίδια, το λίπος στο οποίο το σώμα μετατρέπει τις αχρησιμοποίητες θερμίδες, είπε.

Σε μια ανασκόπηση μελετών του 2022, στην οποία συμμετείχαν 485 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες τους νωρίτερα μέσα στην ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έκαναν το αντίθετο, παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν συνολικά παρόμοια ποσότητα.

«Εάν θέλετε να φάτε κάποιου είδους junk food, φάτε το το πρωί, επειδή το σώμα μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα», τονίζει ο γιατρός.